Dzurinda už myslí na posun hraníc NATO

Slovensku sa splnil sen o bezpečnosti a už pomýšľa na to, ako rozšíriť Severoatlantickú alianciu smerom na Balkán.

Odovzdanie listín

Premiér Mikuláš Dzurinda odovzdal včera do rúk šéfa americkej diplomacie Colina Powella ratifikačné listiny a v tom okamihu sa Slovenská republika stala riadnym členom Severoatlantickej aliancie.

"Je to naplnenie jednej obrovskej túžby mnohých generácií demokratov," zdôraznil Dzurinda. Následne predstaviteľov siedmich nových štátov prijal americký prezident George Bush, ktorý vyzdvihol ich prínos pre NATO. Po včerajšku má aliancia 26 štátov, pričom 40 percent z nich sú bývalé komunistické krajiny.

Záujem o Balkán

Slovenský premiér ocenil, že spolu so siedmimi pristupujúcimi krajinami prišli do Washingtonu aj premiéri Macedónska, Chorvátska a Albánska. Zároveň zdôraznil, že dvere do NATO by mali zostať otvorene aj pre ďalšie krajiny, ktoré vyznávajú rovnaké hodnoty, pričom spomenul Srbsko a Čiernu Horu, ako aj ďalšie krajiny širšieho euroatlantického priestoru. Podotkol, že Slovensko bude myslieť aj na iných, "tak ako iní mysleli na nás, tak ako na nás mysleli USA, Kanada, Česká republika, Maďarsko a Poľsko".

Model rozšírenia

V deň prijatia do NATO uverejnil americký denník International Herald Tribúne spoločné vyhlásenie premiérov siedmich nových členov NATO.

"Je to historické dovŕšenie pre naše krajiny, pre NATO i Európu a celé euroatlantické európske spoločenstvo," zhodli sa všetci premiéri pred podpísaním ratifikačných listín o vstupe do NATO vo Washingtone.

"Náš integračný proces je modelom na rozšírenie územia slobody, demokracie a stability, zameraným na západný Balkán, východnú Európu, čiernomorský región, severný Kaukaz a Strednú Áziu," hovorí sa v komuniké.

Bodka bude v Bruseli

Nových členov čaká ešte jedna slávnosť. V piatok vztýčia ich vlajky v bruselskej centrále NATO za účasti ministrov zahraničných vecí. Bulharsko sa ako jediné zo siedmich nováčikov rozhodlo vyhlásiť 2. apríla štátne voľno.

(zah)

obsah | Slovenská republika