S premiérom Dzurindom o referende a zdražovaní

Ako chutí moc politikovi, ktorý je už päť rokov premiérom?

- Ak chcete úprimnú odpoveď, tak by som musel veľmi rozmýšľať, lebo nikdy som nemal pocit, že by mi moc chutila. Ak by ste sa ma pýtali na pocit, tak by som vám povedal zodpovednosť, zodpovednosť, zodpovednosť, zodpovednosť. Ja stále cítim dôveru voličov, zodpovednosť za všetkých občanov, za vlasť, v ktorej žijem.

Za tých päť rokov ste si nikdy tak vnútorne neuvedomili, že som premiér, môžem robiť veci, ktoré nemôžu bežní občania? Neprepadli ste niekedy tomu?

Vnútorne som s tým nikdy problém nemal. Skôr naopak. Chodím bežne do obchodu, chodím po uliciach, behávam po hrádzi, bicyklujem sa. Žijem ako ktokoľvek iný a mám z toho radosť. Ľudia ma môžu stretnúť kdekoľvek, opýtať sa ma, kritizovať ma, zakričať na mňa a nič to so mnou nerobí. Teším sa každému ľudskému stretnutiu, každému peknému dňu, aký je dnes.

Poďme k tej referendovej dráme. Priznali ste sa, že ste dokonca z nervozity vlastne nejedli. Schudli ste?

- Schudol.

Neuťahujete opasky, ktoré možno uťahuje vláda ľuďom?

- Utiahol som ho na úplne poslednú dierku.

Referendum prinieslo viacero zaujímavých momentov pre vládu, ale nepochybne aj vážne memento. Začnem vážnym precedensom, ktorý kuriózne vytvorili siedmi lídri a tiež prezident. Podľa vás totiž v záujme dobrej veci ste odkázali Slovákom, že jednoducho to moratórium platné zo zákona nie je až také záväzné.

- Myslím, že ste boli v Zrkadlovej sále v Prezidentskom paláci, keď pán predseda HZDS oznámil, že sme sa dohodli na porušení moratória, ale vzápätí som ho korigoval a dal som to na pravú mieru. Že nemáme záujem porušiť zákon a že sme si vedomí toho, že upozorňovanie občanov, že sa niečo vážne v krajine deje a že je dobre, keď ľudia, ktorí sú za, aj ľudia, ktorí sú proti, sa zúčastnia referenda, že to je dobré pre krajinu a že to je výraz zodpovednosti za ďalší vývoj. V tomto zmysle slova sme sa zhodli, že takéto pôsobenie nie je v rozpore so zákonom.

No ale už len tým, že ste to robili, myslím, zo trikrát, už tým ste prezentovali dosť vážne obavy o samotný výsledok. Báli ste sa, že to jednoducho neprejde, že to bude neplatné? Mali ste tie pocity, že to naozaj môže skončiť zle?

- Veľmi som sa bál. Pretože som vedel to, o čom sa mi nie veľmi chcelo hovoriť, a vedel som to mesiac pred referendom, keď som si spočítal s mojimi blízkymi, že ak chceme, aby k urnám prišlo 50 percent, ktorí majú právo voliť, tak to znamená, že musia prísť všetci tí, ktorí nás zvolili v parlamentných voľbách - myslím vládnu koalíciu v roku 2002 - plus 85 percent voličov súčasných opozičných parlamentných strán.

Kto, podľa vás, za to môže, aj keď vy nevyhodnocujete referendum ako fiasko alebo neúspech. Pál Csáky nesie podľa vás zodpovednosť, alebo nie?

- Aký bol ten výsledok? Kto dokáže odmerať, či bol vynikajúci, či bol dobrý, alebo bol zlý, alebo bol veľmi zlý? Včera som sa vrátil z Prahy a premiér Špidla, ktorý je historikom a sociológom, pred všetkými médiami včera povedal, že ten výsledok je vynikajúci. Výsledok hovorí, že referendum prvýkrát v histórii Slovenska je platné. A tento výsledok hovorí, že ešte v žiadnej inej krajine dosiaľ sa taká masívne rozhodujúca väčšina nevyslovila za vstup do EÚ.

Na druhej strane však to referendum ukázalo aj to, že jednoducho istý úpadok vplyvu politických elít tu je, a to aj napriek tej nevídanej politickej zhode, tej rannej štrúdli a rannému popíjaniu kávy a následným spoločným schôdzkam. A nemyslíte si, že to bolo falošné, že jednoducho Slováci si to naozaj mohli vyhodnotiť, že takíto súperi, rozhnevaní skutočne na život a na smrť, si zrazu sadnú vedľa seba?

Kto chce psa biť, palicu si nájde vždy. To je najjednoduchšie. Líder HZDS sa ohlásil týždeň pred referendom u mňa, a teraz čítam v rôznych novinách o nejakom bratríčkovaní. Povedal som hneď po stretnutí s pánom predsedom, že to nie je ani o hrubej čiare, ani žiaden pardon za tým, čo sa tu dialo v rokoch deväťdesiatpäť- deväťdesiatosem, ale že to bol výraz aj mojej zodpovednosti za to, aby som urobil všetko pre to, nech to referendum úspešné je. Ešte k tomu pánovi Csákymu... Mal by podľa vás zostať na svojom mieste, alebo ste pripravený uvažovať o tom, že jednoducho by mal postupne z vlády odísť?

V stredu som túto tému nastolil. Výsledkom krátkej diskusie bolo, že do troch týždňov dostaneme materiál na rokovanie vlády.

Môžete sa naňho spoľahnúť?

- Keď sa rozhodnem, alebo keď dospejem do štádia, že sa na niekoho naozaj nemôžem spoľahnúť, inými slovami, že mu nemôžem dôverovať, viem, ako mám konať. Spomeňte si na uplynulé štyri roky. Minimálne v ôsmich prípadoch som to ukázal. O ľuďoch treba hovoriť s úctou, citlivo a kultivovane. To nie sú zemiaky, ktoré prekladáme z jedného miesta na druhé. Viem, aká je moja povinnosť. A viem, že teraz najvyššou prioritou nielen pre mňa, ale pre celú vládu, pre krajinu je, aby sme boli dobre pripravení využiť príležitosť, ktorú nám členstvo v EÚ ponúklo.

Povedali ste doslova: "Prvýkrát som naplno cítil zodpovednosť za krajinu, už nie za svoju politickú stranu, ale za krajinu." Nechce sa mi veriť, že by ste toľké roky mysleli len na nejaké stranícke väzby.

- Myslím si, že význam tej vety spočíva v tom, že som chcel povedať, a rád to zopakujem, že prvýkrát som tak naplno precítil zodpovednosť už ani nie za politickú stranu, ktorej som lídrom, ani nie za vládu, ktorej predsedám, ani nie sám za seba, ale naozaj za celú krajinu v dlhodobom horizonte, v horizonte desaťročí, možno storočí. Ľudia ešte nikdy nevolili o krajine. Stále hovorili o politických stranách alebo o veciach, ktoré som ja napríklad tiež považoval za nezmysly. Ľuptákovo referendum, referendum o neprivatizácii a neviem čo všetko. Prvýkrát ľudia hlasovali o krajine. Tak som to, samozrejme, myslel.

Môže sa zdať, že po referende ste síce prežívali vážne napätie, ale krátko po ňom ste už Slovákom odkázali, ako keby si na ten úspech v referende mohli pripiť podstatne drahším alkoholom. Prečo opäť vláda našla taký najjednoduchší spôsob, ako vytiahnuť peniaze od občana a nehľadať aj na strane výdavkov nejaké riešenia?

- Nesúhlasím s tým sarkazmom v tejto otázke, pretože to, samozrejme, nie je tak. Je to o niečom úplne inom. Je to o tom, že z jednej strany, samozrejme, ma teší, ako sa nám darí ťahať ekonomiku dopredu, veď prvýkrát nehovoríme o nezamestnanosti na úrovni alebo na hranici 20 %, ale konečne po ôsmich rokoch 15 %, a tá tendencia je veľmi dobrá. Veľmi dobrá tendencia je, čo sa týka hospodárskeho rastu, inflácie a mnohých ukazovateľov. Ale rovnako veľmi dobre viem, že chceme znižovať ďalej aj priame dane, chceme dramaticky znížiť dane z príjmov pre ľudí, pre fabriky, a na druhej strane chceme, aby aj na Slovensku platila o niekoľko rokov jednotná mena euro. A preto ekonomika musí byť ešte zdravšia, ešte vyrovnanejšia.

Minister financií priznal, že jednoducho nastal v rozpočte zlý odhad.

- V konečnom dôsledku je to však dôsledok vývoja ekonomiky. Tento vývoj nie je jednoduchý. Dostávame sa z deficitu verejných financií z minulého roku 7 %, tento rok verím, že tesne pod 5 %. Potrebujeme sa dostať za tri roky na úroveň 3 %, preto sme nútení prijímať aj opatrenia, ktoré nás nijako netešia, ale snažíme sa byť citliví. Snažíme sa voliť tovary, ktoré prípadne nemusia byť každý deň na stole, snažíme sa byť vnímaví, ešte máme pred sebou významnú diskusiu. V utorok ráno ideme mimo Bratislavy na celý deň...

Nezdá sa vám, pán premiér, že tá diskusia je neskoro, keďže ten návrh na Koaličnej rade prešiel bez diskusie. Tak o čom chcete teraz vlastne diskutovať?

- Zlá informácia, pani redaktorka, neprešiel.

Čiže budete v rámci koalície ešte o tom diskutovať?

- Aj v rámci koalície, aj v rámci vlády. To, čo sa objavilo v médiách, nechcem popierať, je to z dielne vecne príslušného ministerstva, je to východiskový návrh. Ja sa len pridávam k tomu vysvetleniu, prečo ministerstvo financií a zrejme vláda takýto krok zamýšľajú urobiť. V konečnom dôsledku nás však čaká ešte celá paleta diskusií, kým toto rozhodnutie vo vláde bude urobené.

Ešte tie cigarety sa možno dajú pochopiť tým, že naozaj nemusí fajčiť každý a je to nezdravé, ale čo sa týka vína. Na Slovensku je dosť silná tradícia práve v tejto oblasti, ideme do EÚ a musíme byť konkurencieschopní. A vláda aj takýmto výrazným zdražením vína a alkoholu ako takého v podstate môže veľmi vážne skomplikovať týmto ľuďom ich živobytie.

- S tým živobytím by som bol možno aj trošku opatrný preto, že keď si pozrieme na cenovú hladinu v krajinách, ktoré sa transformujú a vstupujú do EÚ, vidíme, že na Slovensku zďaleka na tom nie sme zle, to po prvé. Ekonomika sa vyvíja dobre, ale ešte nie sme za vodou, ešte nie sme na hranici, keď si budeme môcť povedať, že máme presne takú perinu, ako máme dlhé nohy, a hlavne potrebujeme dobiehať svet rýchlejšie. Chceme udržať všetky tie pozitívne trendy a, žiaľ, bez bolesti tu a tam to nejde. Veľmi rýchlo sa ustálil názor, že Slováci majú vynikajúce vína. Čiže ratio vašej poznámky vnímam a nepochybne bude prítomné aj v tých diskusiách, ktoré sú pred nami.

Koaličná idylka netrvala príliš dlho, už je tu pokračujúci spor medzi KDH a ANO o interrupciách. Pridali ste sa na stranu KDH kvôli tomu, že ešte Ústavný súd nerozhodol, a že ANO konala na vlastnú päsť, alebo jednoducho ste za zákaz interrupcií ako takých?

- Z dvoch dôvodov. Ten prvý ste povedali: Ústavný súd ešte nerozhodol. A poviem ten druhý, nesmierne vážny, nesmierne dôležitý. Treba, aby sme dodržiavali pravidlá. A pravidlá sú také, že keď chceme prísť so zákonom, tobôž takým citlivým, tak najprv je potrebné oboznámiť partnerov. A už vôbec je neprijateľné, aby sme sa spoliehali pri schvaľovaní zákonov, že to ako poslanci jednej politickej strany pretlačíme so stranami opozície.

Hrozí rozpad koalície, keď ANO zahlasuje za tento zákon, ktorý sa naozaj nechystá stiahnuť?

- Veľmi, veľmi skoro sa pýtate.

Určite viete, čo urobíte, pán premiér.

- Samozrejme, že viem, čo urobím. Iná veci je, či poviem a kedy poviem, pretože mi ide o výsledok. Ide mi o to, aby ten výsledok bol dobrý, aby Slovensko malo stále pevnú vládu, a to chce citlivý postup. Budeme diskutovať, budeme hľadať riešenia dovtedy, pokiaľ tieto riešenia nenájdeme. Nám nesmierne záleží na tom, aby nás pribúdalo, aby ženy nepremýšľali, že pôjdu na potrat...

Znamená to, že by mohlo prichádzať do úvahy aj riešenie, že po prípadnom náleze, že vyhláška môže byť pre Ústavný súd protiústavná, že SDKÚ ako také by prišlo s nejakým návrhom, aby sa právne vákuum nejakým spôsobom zrušilo, alebo sa mu zamedzilo?

- Špekulovať nebudem. Ak by malo byť vákuum, mám na to ministra vo vláde a spolieham sa, že aj tento minister bude pripravený v alternatívach, očakávajúc také alebo onaké rozhodnutie Ústavného súdu, konať.

Blíži sa čas, keď táto novela bude v parlamente, neobávate sa o osud koalície?

- Štyri roky som sa obával, ale omnoho viac, ako som sa obával, snažil som sa silnou vôľou riešiť problémy, a toto sa mi osvedčilo, v tomto pokračujem a chcem pokračovať. Ak Ruskovi, Hrušovskému, Bugárovi ide o to isté, o čo ide mne, a dnes ide o to, aby sme za 11 rokov boli dobre pripravení na členstvo v Európskej únii, aby sme konečne mohli postaviť cestu medzi Kysucami a Oravou a bez fondov EÚ ju nepostavíme, keď chceme postaviť nové vodovody na juhu Zemplína, keď nám ide všetkým štyrom o to spoločné, o dobro pre Slovensko, no nie je možné, aby sme sa nevedeli dohodnúť.

Momentálne vyšla informácia, že maďarský krajanský zákon vyšiel, už sa i maďarské kruhy zhodli na istých princípoch. Je pre vás ten návrh prijateľný, alebo je pre vás akýkoľvek návrh krajanského maďarského zákona nepríjemný a nevhodný?

- Som si vedomý toho, že existuje zákon o zahraničných Slovákoch. Mňa ani vo sne nemôže vyrušiť predstava, že Maďarsko prijme zákon o zahraničných Maďaroch. Ide však o obsah. V zmysle medzinárodných zásad, zásad Benátskej konferencie očakávam, že vláda Maďarskej republiky skôr, ako novelu tohto zákona prerokuje, bude rokovať so štátmi, ktorých sa to týka, vrátane SR.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika