Ďalšie zdražovanie

Nový rok na Slovensku, kde je sociálna situácia už tak ťažká, priniesol bohužiaľ aj nový nárast cien v mnohých položkách dennej spotreby. Tak napríklad cena plynu pre domácnosti síce zostala nezmenená, ale dotkne sa ich nepriamo v podobe cien za teplo. Náklady domácností sa tak zvýšia približne o 150 korún mesačne. Telefonovanie je od Nového roka drahšie o viac ako tri percentá. Cena paušálu sa odlišuje podľa zvoleného užívateľského programu. Vyššia je aj cena cigariet, kvôli zvýšenej spotrebnej dani z tabaku a tabakových výrobkov tak škatuľka cigariet stojí o 5 až 6 korún viac. Vyššie sú aj pokuty pre vodičov motorových vozidiel. Prirýchla jazda môže vodiča stáť až 2-7 tisíc korún a odobratie vodičského preukazu na jeden rok, alkohol za volantom môže peňaženku "odľahčiť" až o 15 tisíc korún.

Pri posielaní listových a balíkových zásielok si možno vybrať, či chceme lacnejšiu službu s pomalším doručením alebo si za rýchlejšie doručenie priplatíme.

A čo by malo pár korún v rodinnom rozpočte ušetriť? Napríklad sadzba dane zamestnancom s najnižšími príjmami sa znížila z 12 na 10 percent, čo predstavuje úsporu 5O až 15O korún mesačne, približne o 4OO korún menej v najvyššej príjmovej skupine. Na zniženie nezamestnanosti sú zasa zamerané rôzne úľavy, napríklad príspevky na mzdy či päťmesačné odvodové prázdniny. Ľuďom dochádzajúcim za prácou mimo miesta trvalého bydliska bude štát preplácať cestovné.

(jw)

obsah | Slovenská republika