Elektronická podateľňa skráti cestu k sudcovi na 3 minúty

Každý, kto mal do činenia so súdnym konaním, má skúsenosť s nekonečnou byrokraciou. Sudcovia, ktorí ešte donedávna prepisovali texty na mechanických písacích strojoch, už konečne majú počítače, ale skutočné zrýchlenie práce súdov prinesie elektronická podateľňa.

Od podania žaloby, cez založenie súdneho spisu, kolkovej poštovej knihy, pridelenia čísla súdneho konania až po určenie zákonného sudcu uplynú priemerne len 3 minúty. Pritom sudcu vyberie náhodným výberom počítač. "Náhodný systém vylučuje ovplyvňovanie pridelenia prípadu zo strany ktoréhokoľvek účastníka, ale aj pracovníka súdu, sudcu či predsedu súdu," sľubuje minister spravodlivosti Ján Čarnogurský. Podľa neho priestor na korupciu zmizne. Sudca môže používaním nového pracovného postupu v senáte ušetriť až 80 percent času, ktorý predtým venoval administratívnym prácam.

Uvedenie elektronickej podateľne je súčasťou projektu Súdny manažment, ktorý včera slávnostne predstavil na Okresnom súde Bratislava I minister spravodlivosti za prítomnosti veľvyslanca USA Ronalda Weisera, zástupcu Švajčiarskej konfederácie Thomasa Wernlyho a Európskej delegácie na Slovensku Onnoa Simonsa. Projekt vznikol na základe spolupráce so švajčiarskym ministerstvom a za podpory viacerých organizácií EÚ a USA. Najväčšie zásluhy na projekte pripísal minister sudkyni Jane Dubovcovej z Banskej Bystrice, kde projekt už úspešne funguje niekoľko mesiacov.

Projekt Súdny manažment má byť v priebehu tohto roka zavedený na všetkých okresných súdoch.

MIRKA HOROBOVÁ, SME

obsah | Slovenská republika