Budú ďalšie procesy s eštebákmi?

Od roku 1989 bol na Slovensku iba jeden proces s členom komunistickej štátnej tajnej služby - so šéfom ŠtB Alojzom Lorencom. Do väzenia však nešiel, nepodmienečne ho odsúdili len v Česku, kde trest nenastúpil. V Českej republike bolo súdov niekoľko, no nové procesy sa možno začnú čoskoro i u nás.

Marián Gula z Ústavu pamäti národa hovorí, že ústav sa už začal zaoberať aj trestnoprávnym dosahom niektorých skutkov z minulosti. Ešte pred dvoma rokmi podalo oddelenie na dokumentáciu zločinov komunizmu pri ministerstve spravodlivosti šesť podnetov na políciu týkajúcich sa streľby na hraniciach. Gula povedal, že sa koná v troch a "niektoré boli odložené".

Prečo sa veci hýbu až teraz? "Nebol štátny orgán, ktorý by sa tým špeciálne zaoberal," povedal Gula. Polícia mala podľa neho veľa inej práce. "Nebola tu politická vôľa, pretože na Slovensku zlyhali intelektuálne a morálne elity, ktoré mali na toto tlačiť."

Minister vnútra Vladimír Palko nesúhlasí. "Politici a voliči si navzájom nemajú čo vyčítať. Kedy tu bola väčšinová vôľa rázne zúčtovať s komunistickým obdobím? Pomenovať zločiny a zúčtovať s vinníkmi? Určite tu ani na chvíľku po roku 1989 také obdobie nebolo." Palko povedal, že skôr bolo obdobie "brania na milosť aj vysokých funkcionárov komunistickej strany".

Gula povedal, že polícia ešte dostane z ústavu podnety. "Sekcia právnych analýz teraz vytypovala niekoľko oblastí trestných činov - jednou z nich sú pohraničné streľby, druhou 50. roky, keď boli udelené najťažšie tresty." Dokazovanie zločinov z 50. rokov je však komplikované, pretože mnohí svedkovia nežijú.

Ústav chce, aby sa týmito trestnými činmi zaoberal špeciálny policajný orgán. "Minister vnútra nám prisľúbil podporu," povedal Gula. Palko hovorí, že zatiaľ ide o úvahy.

Pre eštebákov kritizuje Palko aj Gašparoviča

Eštebákom sa venuje aj minister vnútra Vladimír Palko v knihe Boj o moc a tajná služba. "Počas roka 1991 sa ukázalo, že s pádom komunizmu ešte nepadli komunisti," píše Palko.

Bývalí príslušníci ŠtB, ktorých Ján Langoš prepustil v roku 1990 zo služby, sa začali domáhať svojich ľudských práv. "Vraj boli porušené tým, že ich prepustili. Generálna prokuratúra ČSFR, ktorú viedol Ivan Gašparovič, s touto interpretáciou vyslovila súhlas a všetci dostali státisícové sumy ako odškodné (!) za ušlú mzdu. Aby sme ich nemuseli prijať späť do služby (aj to hrozilo), riaditeľ FBIS vydal nové tabuľky zloženia a počtov tak, aby sa zhodovali s aktuálnym počtom pracovníkov služby a aby žiadne miesto nebolo voľné," píše Palko.

Na jar 1992 prezident Havel odvolal Gašparoviča z funkcie. Palko si myslí, že práve pre takéto postoje prokuratúry. "Gašparovič sa následne ocitol na kandidátke HZDS. Médiá šírili mýty, že príčinou bolo odmietnutie trestného stíhania Mečiara, nad čím som sa mohol len útrpne usmievať."

(mož), SME

obsah | Slovenská republika