Slovensko sa drží dvojkríža

Občania Európskej únie sa budú, potom ako Slovensko v roku 2009 zavedie euro, denne stretávať so slovenským dvojkrížom, Bratislavským hradom a Kriváňom.

Tieto symboly budú na slovenských eurominciach. Vybrala ich Národná banka Slovenska zo 658 návrhov vo viacerých kolách a po verejnej ankete.

Na jedno- a dvojeurovej minci bude dvojkríž, na 50-, 20- a 10-centových Bratislavský hrad a na 5-, 2- a 1-centových štít Kriváň.

Banka nešla cestou krajín ako Belgicko, Írsko, Holandsko či Luxembursko, ktoré majú na všetkých minciach jeden motív, ale po príklade Nemcov, Francúzov, Španielov bude mať Slovensko na eurominciach tri motívy. Kriváň na najmenších eurominciach navrhol autor všetkých našich súčasných mincí Drahomír Zobek.

Vedenie banky tvrdí, že schválené motívy najlepšie vystihujú Slovensko. Dvojkríž je štátny znak, Bratislavský hrad patrí medzi najvýznamnejšie v okolí, korunovali pod ním niekoľko panovníkov, Kriváň je považovaný za národný kopec, štúrovci naň robili vychádzky.

Nezávislí odborníci naznačovali, že Európa ustupuje od náboženských motívov na minciach, ale Slovensko sa drží dvojkríža. Národná banka sa riadila výsledkami ankety, v ktorej vyhral.

Na papierových eurobankovkách nie sú národné motívy, všetky krajiny ich majú rovnaké. Euromincí so slovenskými motívmi bude približne 400 miliónov kusov.

(rf)

obsah | Slovenská republika