Eurovoľby vyhrala na Slovensku SDKÚ

V Európskom parlamente budú Slovensko zastupovať SDKÚ, ĽS-HZDS, Smer, KDH a SMK. SDKÚ získala v nedeľňajších voľbách 17,09 percenta hlasov, ĽS-HZDS 17,04 percenta, Smer 16,89 percenta, KDH 16,19 percenta a SMK 13,24 percenta.

Oficiálne výsledky zverejnil Štatistický úrad SR. SDKÚ obsadí v Európskom parlamente 3 kreslá, ĽS-HZDS 3 kreslá, Smer 3 kreslá, KDH 3 kreslá a SMK 2 kreslá.

Na hlasovaní sa zúčastnilo 714 508 voličov, čo predstavuje 16,96 percentnú účasť.

Na SDKÚ sa spievalo, inde bolo ticho

Politické špičky čakali v noci na predbežné výsledky historicky prvých volieb slovenských zástupcov Európskeho parlamentu márne. Na rozdiel od nedávnych prezidentských volieb, keď boli výsledky k dispozícii už tri hodiny po polnoci, o rezultáte občanov v eurovoľbách nemali orientačné údaje ani dve a pol hodiny po polnoci.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda prišiel do straníckej centrály v bratislavskom Ružinove v nedeľu polhodinu po uzavretí volebných miestností. Hodinu nato tam dorazil aj líder kandidátky Peter Šťastný. Dlhé hodiny sa nikto z približne dvadsiatky členov SDKÚ neukázal. Novinári komunikovali len s hovorcom strany Martinom Maťkom, ktorý bol však neoblomný - do oficiálnych výsledkov sa nebudú k ničomu vyjadrovať. Desať minút po štvrtej však v priestoroch Domu kultúry vypukol hurónsky rev. Plynule prešiel do straníckej hymny Modrá je dobrá, ktorú hrali znova a znova. Chvíle pred zverejnením predbežných výsledkov si členovia SDKÚ krátili pozeraním volebných klipov s Petrom Šťastným.

Čulejší ruch panoval aj v centrále Smeru a ANO. Aj keď predvolebné prieskumy preferencií favorizovali práve opozičný Smer v týchto voľbách, nálada v sídle strany bola na bode mrazu. Nízka účasť na voľbách "hrala" totiž proti nemu, čo bolo lídrom strany hneď jasné. Z času na čas prišiel niektorý z funkcionárov s čiastkovými informáciami z okrskov, tie sa však zásadne odlišovali, takže z nich nedokázali vyvodiť ani predbežné závery. Nedostatok informácií k nálade lídrov neprispieval. "Ešteže zelení priniesli 25 litrov vína," poznamenal jeden z asistentov. Niekoľko novinárov nechali postávať pred sídlom strany, neskôr ich pozvali na recepciu.

V centrále ANO sa kandidáti na europoslancov okolo polnoci stretli s novinármi. Keďže však boli relevantné výsledky v nedohľadne, rozišli sa.

Na sídle ĽS-HZDS bola v noci brána zamknutá, šéfovia KDH a SMK dopredu oznámili, že ich novinári budú v centrálach hľadať zbytočne.

Zoznam slovenských europoslancov

SDKÚ
Peter Šťastný, generálny manažér SZĽH, 47 r., Bratislava, bez straníckej príslušnosti
Milan Gaľa, MUDr., 51 r., poslanec NR SR, Lipany, SDKÚ
Zita Pleštinská, Ing. arch., 42 r., starostka, Chmeľnica, SDKÚ

ĽS-HZDS
Sergej Kozlík, Ing., 53 r., poslanec NR SR, Bratislava, ĽS-HZDS
Peter Baco, Ing., 59 r., poradca v agrárnej oblasti, Trenčín, ĽS-HZDS
Irena Belohorská, MUDr., 56 r., poslankyňa NR SR, Bratislava, ĽS-HZDS

SMER
Monika Beňová, Bc., 35 r., poslankyňa NR SR, Bratislava, SMER (tretia cesta)
Miloš Koterec, Ing., 41 r., diplomat, Bratislava, bez straníckej príslušnosti
Vladimír Maňka, Ing., 44 r., primátor, Zvolen, bez straníckej príslušnosti

KDH
Anna Záborská, MUDr., 56 r., poslankyňa NR SR, Bojnice, KDH
Miroslav Mikolášik, MUDr., 51 r., odborný lekár, Dolný Kubín, KDH
Ján Hudacký, Ing., 45 r., manažér, Prešov, KDH

SMK
Edit Bauer, Ing., CSc., 57 r., poslankyňa NR SR, Šamorín, SMK-MKP
Árpád Duka-Zólyomi, Ing., 62 r., poslanec NR SR, Bratislava, SMK-MKP

(pi), PRAVDA

obsah | Slovenská republika