Slovensko povedie úniu v roku 2016

Slovensko bude predsedať Európskej únii v roku 2016. Na rotácii nových členských krajín únie sa po minulotýždňovom rokovaní zhodli veľvyslanci "dvadsaťpäťky". Musia ju ešte schváliť ministri zahraničných vecí. Politici sa podľa českého denníka Lidové noviny dohodli, že od januára 2007 bude v únii predsedať vždy tím troch krajín na obdobie 18 mesiacov.

Členské krajiny si obdobia medzi sebou rozdelia a na každú pripadne šesť mesiacov. Predpokladá sa, že systém zostane zachovaný aj v prípade, keby štáty EÚ neprijali európsku ústavnú zmluvu. V januári 2007 nastúpi na pol roka Nemecko, po ňom bude únii predsedať Portugalsko a od januára 2008 nastúpi Slovinsko ako prvé z nových členských krajín. Potom sa predsedníctva ujme Francúzsko, Česká republika a Švédsko. Z nováčikov príde ako tretie na rad Maďarsko v prvom polroku 2011, v druhej polovici roku nastúpi Poľsko. Cyprus bude únii predsedať od júla do decembra 2012, Litva o rok neskôr, Lotyšsko v prvých šiestich mesiacoch 2015 a Slovensko nastúpi až od júla do decembra roku 2016.

Predsednícka krajina riadi v danom období chod Európskej únie. Pripravuje program vo všetkých oblastiach a predsedá všetkým zasadnutiam v Rade EÚ, od pracovných skupín až po ministerské schôdze. Pre členské krajiny je to nesmierne veľká výzva a zvyčajne sa na svoje šesťmesačné predsedníctvo pripravujú niekoľko rokov dopredu.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika