V uniforme sa nerokuje, Irak môže byť výnimkou

Premiér Robert Fico s ministrami zahraničia a obrany Jánom Kubišom a Františkom Kašickým tajne navštívili vojakov v Iraku. Šlo o vopred naplánovanú, ale z bezpečnostných dôvodov utajovanú jednodňovú návštevu, ktorú neskôr potvrdil Úrad vlády. Návšteva súvisela aj s chystaným odchodom slovenských vojsk z krajiny.

Ministri, ktorí majú celú záležitosť pripraviť, sastretli s irackými partnermi a velením spojeneckých vojsk. Fico rokoval s irackým predsedom vlády Núrím al-Malíkím v maskáčoch, podľa TASR ako prvý z premiérov, ktorí krajinu navštívili. Ospravedlňoval to tým, že sa pre meškanie nestihol prezliecť. Podľa odborníčky na protokol Tatjany Oniščenkovej sa na takéto rokovania v maskáčoch nechodí. "Zrejme to nebolo dobre pripravené, keď došlo k sklzu. Či ospravedlnenie stačilo, posúdiť neviem," uviedla. Ako dodala, svoje tam zrejme zohrali aj bojové podmienky.

Na tie upozorňuje aj bývalý charge d affair v Iraku Karol Sorby, podľa ktorého práve preto Ficove maskáče na rokovaní s irackým premiérom nemusia byť problém. "Sú tam poľné podmienky, protokol v Iraku ani za mierových podmienok nevyžadoval formality," povedal Sorby.

Ministri v Iraku spolu s viacerými predstaviteľmi armády strávili celý včerajší deň. Navštívili aj stočlennú slovenskú jednotku, aby si osobne prezreli podmienky, v ktorých tam vojaci pracujú.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika