Fico bude naďalej udávať smer

Aj v nasledujúcich štyroch rokoch bude stranu Smer viesť jej doterajší líder a zakladateľ Robert Fico. Na sobotňajšom sneme strany v Hlohovci bol jediným kandidátom na tento post. Vo funkcii ho potvrdilo 206 z 208 hlasujúcich delegátov.

Vo vedení strany budú pôsobiť traja staronoví podpredsedovia - Monika Beňová (zahraničná politika), Dušan Čaplovič (školstvo a kultúra) a Milan Murgaš (ekonomika). Novými podpredsedami sa stali Pavol Paška (vzťahy medzi politickými stranami) a Robert Kaliňák (bezpečnosť a obrana). Boris Zala sa o podpredsednícky post neuchádzal.

Delegáti snemu včera prijali politický dokument, podľa ktorého sa Smer bude usilovať o postavenie dominantného stredoľavého subjektu na slovenskej politickej scéne. SDĽ, SDA a SDSS preto Smer navrhol dva modely integrácie stredoľavých síl na Slovensku. Prvým je ukončenie činnosti a preregistrovanie členov na individuálnej báze do Smeru podľa vzoru SOP, druhým spolupráca na základe blízkosti programov.

Fico opäť potvrdil, že pre Smer nie sú nepriateľom strany parlamentnej opozície, ani mimoparlamentné ľavicové strany, ale pravicová vláda a jej reformy. V nasledujúcom období preto Smer hodlá pripomienkovať najmä návrhy daňovej a dôchodkovej reformy, ktoré pripravuje vládny kabinet.

(mvl), NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika