Česi vyučovali Slovákov - 0:3!

Slovenskí futbaloví reprezentanti prehrali v kvalifikačnom zápase EURO 2008 v Bratislave s Českom 0:3. Dva góly strelil Sionko, ďalší pridal Koller. Hostia na Tehelnom poli od úvodných minút jasne dominovali, boli futbalovejší a prevahu potvrdili aj gólovo.

Tréneri oboch mužstiev postavili ofenzívnu taktiku iba na jednom útočníkovi. V českom tíme operoval na hrote obrovitý Koller a domáci nastúpili v útoku s Filipom Šebom, ktorého zdobila úctyhodná gólová bilancia v najcennejšom drese. Česi pohrozili v 10. minúte a akcia, ktorej predchádzalo brvno po strele Sionka, mala napokon gólovú bodku. Jankulovski centroval na Kollera, ktorý hlavou loptu nedosiahol, no nedostatočne bránený Sionko "koníkom" pod brvno zavesil - 0:1.

Dezorientovaní Slováci, vpredu totálne bezzubí, museli stráviť druhú studenú sprchu v 21. minúte. Center Poláka od vzdialenejšej žrde sklepol Koller na Sionka, ktorý krížnou strelou nedal Čontofalskému šancu - 0:2. Slovenský kouč Galis sa rozhodol nemohúcu ofenzívu posilniť Szilárdom Némethom, ktorý na ihrisku vystriedal Mareka Čecha. Naďalej však udávali tempo hre hostia vtipnými narážačkami, kombináciami na jeden dotyk, ktorými slovenských futbalistov nechávali v rolách štatistov. V 30. minúte Ujfaluši vo veľkom vápne našiel oblúčikom Jiránka, ktorého hlavičku tesne pred bránkovou čiarou odvrátil do bezpečia Hlinka.

Prvú strelu do priestoru Čechovej bránky vyslal až v nadstavenom čase prvého polčasu Valachovič, český brankár sa však blysol reflexívnym zákrokom. Po zmene strán Česi pokračovali v nastúpenom tempe. V 47. minúte s chuťou hrajúci Sionko načasoval prihrávku na Ujfalušiho, na jeho strieľaný center ale Koller nedosiahol. V 57. minúte Rosický ukázal svoje výnimočné dirigentské schopnosti a prefíkanosť. Namiesto strely z priameho kopu volil elegantnú prihrávku na voľného Sionka, ktorý si zbehol za hradbu tiel slovenských hráčov stojacich v múre. Hrdina zápasu vzápätí z pravej strany prihral presne na nohu Kollerovi, ktorý bez problémov dokopol loptu do prázdnej brány - 0:3.

Hostia vedomí si dostatočného náskoku kontrolovali vývoj stretnutia a snahu Slovákov útočiť elminovali už v zárodku. Zverencom trénera Galisa hra vôbec nešla, dopúšťali sa chýb a hrali kŕčovito. Česi poľavili v koncentrácii výsledkom čoho boli šance Hološka a Németha, z gólového mráčika však nezapršalo. Sebavedomí a herne lepší hostia doviedli zápas bez nervov do víťazného konca a kvalifikáciu odštartovali už druhým víťazstvom nad tímom ašpirujúcim na postup na európsky šampionát.

Dušan Galis, tréner Slovenska: "Gratulujem súperovi k víťazstvu, ktoré bolo absolútne zaslúžené. Som sklamaný z výkonu mojich hráčov, ktorí nepodali optimálny výkon. Súper bol na nás veľmi dobre pripravený a dnes bol jednoznačne lepší. My sme urobili v prvom polčase niekoľko chýb, po ktorých sme inkasovali. Súper vyhral jednoznačne zaslúžene."

Karel Brückner, tréner Česka: "Som spokojný s výsledkom aj s predvedenou hrou. V úvodnom dvojzápase sme získali šesť bodov, čo je pred ďalšou časťou kvalifikácie povzbudzujúce a dobré. Zápas nebol o rýchlych góloch, my sme hrali aktívne celý zápas, dnes to bolo o výkone. Verím, že môj tím sa ešte bude zlepšovať, potrebujeme iba čas a trpezlivosť. Dnes náš výkon zniesol vysoké parametre."

Ivan Hodúr, stredopoliar Slovenska: "Proti disciplinovanému súperovi sa nám hralo ťažko. Česi vyrážali do nepríjemných brejkov a vyhrali zaslúžene. Musíme sa z tejto prehry poučiť. Čaká nás ešte veľa zápasov, takže nič nie je stratené."

Dušan Švento, stredopoliar Slovenska: "Určite sme všetci smutní a sklamaní. Zápas sa zlomil po prvom góle, keď sme boli nedôslední v obrane."

Matej Krajčík, obranca Slovenska: "Gratulujem Čechom k výhre. Prehrali sme si to vlastnými chybami, súper hral presne to, čo potreboval. Je to škoda, pretože doma by sme prehrávať nemali."

Filip Šebo, útočník Slovenska: "Pred zápasom sme si verili. Dnešných 90 minút nás presvedčilo o tom, že sme niekde úplne inde ako Česi. Súper nás predčil vo všetkých herných činnostiach na všetkých postoch. Je to krutá realita, s tým momentálne nič nenarobíme. Život ide ďalej, aj ten futbalový, a pred nami je ešte podstatná časť kvalifikácie."

Petr Čech, brankár ČR: "Slováci začali dobre. Bolo na nich vidieť, že chcú dokázať výkonnostný vzostup ich futbalu. My sme im ale strelili pomerne rýchly gól, čo otupilo ich snahu. Evidentne s tým nerátali. O našom hladkom víťazstve rozhodla lepšia komunikácia nášho tímu na ihrisku. Moji spoluhráči odviedli veľký kus práce aj pred mojou bránou, čím mi uľahčili situáciu. Túto kvalifikáciu sme chceli odštartovať dobre, máme z dvoch zápasov šesť bodov a inak ako spokojní z Bratislavy odchádzať nemôžeme."

PRAVDA

obsah | Slovenská republika