Po premiérovi bude mať svoj program v rozhlase aj prezident

Prezident Ivan Gašparovič bude mať v Slovenskom rozhlase raz do mesiaca v nedeľu podvečer svoju pravidelnú reláciu. "Máme s prezidentskou kanceláriou dohodu, že od novej programovej štruktúry bude mať prezident k dispozícii každú poslednú nedeľu v mesiaci priestor na reakcie na to, čo sa v mesiaci udialo," povedala vedúca Centra spravodajstva SRo Anna Sámelová.

Relácia, ktorá zatiaľ nemá meno, bude trvať 15 minút. Zatiaľ nie je ujasnené, či to bude forma rozhovoru, alebo len prezidentov príhovor. Štart novej relácie závisí od toho, kedy rozhlasová rada schváli novú programovú štruktúru. Očakáva sa, že by to malo byť po novom roku.

Gašparovičovi predchodcovia v úrade síce podobnú reláciu nemali, no programy slovenských premiérov majú v éteri rozhlasu už tradíciu. Vladimír Mečiar mal pravidelnú monologickú desaťminútovku a Mikuláš Dzurinda najprv v roku 2003 rozhovory Tvárou v tvár. V tomto programe už síce boli aj dvaja redaktori, no Rada pre vysielanie a retransmisiu ani to nepovažovala za objektívne. Relácia sa zrušila, pre premiéra bol vytvorený priestor raz do mesiaca v Sobotných dialógoch. Tie po Dzurindovi zdedil Robert Fico - patria mu vždy poslednú sobotu v mesiaci. Programový riaditeľ rozhlasu Ľuboš Machaj v chystanej relácii pre prezidenta nevidí problém ani verejnoprávny, ani programový. "Je to hlava štátu, myslím si, že je to úplne prirodzené. Ak by to bol predstaviteľ nejakej strany, tak poviem, že to problém je," povedal. Za štandardné považuje aj to, že raz v mesiaci má v Sobotných dialógoch priestor Fico.

Členka Rozhlasovej rady Mária Hlucháňová verí, že rozhlasu ide o upútanie poslucháčov. Obáva sa, či bude relácia v danej dĺžke pre poslucháčov skutočne zaujímavá. "Ak to bude len také nejaké komentovanie, ktoré nemá väčší prínos, tak neviem, či to bude dlhodobejší projekt," povedala. Podľa nej sa zvyčajne v jednom rádiu nedáva takýto priestor viacerým ústavným činiteľom.

"Tie médiá si vždy chránia svoj najlepší program tým, že je to politik, ktorý má čo povedať," mieni. Podobné relácie sa robia pravidelne napríklad s americkým prezidentom, ktorý je súčasne hlavou výkonnej moci. U nás je však postavenie prezidenta odlišné. "V našom politickom systéme prezident na rozdiel od premiéra nemá také kompetencie, ktoré by si vyžadovali neustále vysvetľovanie vecí," dodala Hlucháňová.

MIRKA KERNOVÁ

obsah | Slovenská republika