Slovenskí olympionici zložili sľub do rúk prezidenta Gašparoviča

Slovenskí športovci zložili vo štvrtok popoludní v Sále ústavy Bratislavského hradu do rúk prezidenta Ivana Gašparoviča slávnostný sľub pred odchodom na Hry XXVIII. olympiády v Aténach. Sľub za prítomných 74 členov výpravy (42 športovcov), ale aj zvyšných 34, ktorí do Bratislavy z rôznych dôvodov nemohli prísť, zložili strelkyňa Andrea Stranovská a vzpierač Martin Tešovič.

Tí sľúbili v mene všetkých olympionikov úprimnú snahu o čo najlepšie výsledky v duchu fair play. "Bola som veľmi prekvapená, keď som sa dozvedela, že budem skladať sľub. V našej výprave je predsa oveľa viac známejších športovkýň ako som ja. Samozrejme, je to veľká česť a zároveň záväzok podať v Aténach čo najlepší výkon," uviedla A. Stranovská, ktorá bude reprezentovať v streleckej disciplíne skeet.

Po sľube nasledovala slovenská štátna hymna a po jej skončení krátky príhovor prezidenta I. Gašparoviča, ktorý olympionikom odovzdal jeden zo symbolov štátu - slovenskú vlajku. Prezident SR vyslovil želanie, aby slovenskí športovci vystupovali v Aténach tak, aby boli so svojimi výkonmi spokojní, ale aby urobili spokojnými čo najviac ľudí na Slovensku. Všetci členovia výpravy SR prebrali z rúk Ivana Gašparoviča olympijské dekréty.

Už na svoju tretiu olympiádu pôjde vodný slalomár Michal Martikán, ktorý ako jediný slovenský olympionik získal medailu na oboch predchádzajúcich hrách v ére slovenskej samostatnosti. K zlatu z Atlanty 1996 a striebru zo Sydney 2000 by rád pridal cenný kov aj v Aténach. "Každý športovec túži po víťazstve, rovnako aj ja. Očakávania verejnosti od vodných slalomárov sú vysoké. Ľudia nám veria, a to je pre mňa osobne povzbudzujúce," uviedol M. Martikán. Šéf slovenského olympijského výboru František Chmelár vo svojom príhovore vyzdvihol fakt, že Slovensko bude opäť súčasťou najväčšej športovej slávnosti na svete, ktorá je zároveň oslavou kultúry a mladosti života. "Účasť v Aténach je však zároveň aj veľká zodpovednosť pre každého zo zúčastnených, aby svojimi výkonmi a správaním sa robili dobré meno našej krajine," povedal Chmelár.

V 11-ročnej histórii slovenskej samostatnosti sa vôbec po prvý raz stalo, že športovci pred letnou olympiádou skladali sľub do rúk najvyššieho predstaviteľa štátu, prezidenta republiky. Pred OH 1996 v Atlante a OH 2000 v Sydney to bolo do rúk vtedajších predsedov vlád Vladimíra Mečiara, resp. Mikuláša Dzurindu. V roku 1996 skladali sľub vodný slalomár Peter Nagy a cyklistka Lenka Ilavská, o štyri roky neskôr sa táto pocta ušla strelcovi Jozefovi Göncimu a basketbalovej reprezentantke Zuzane Žirkovej.

SOV stanovil slovenskej výpravy v Aténach základný výkonnostný cieľ, ktorým je zisk 5 medailí a 52 olympijských bodov. Ako prvý spomedzi športovcov odcestuje do gréckej metropoly už v piatok 30. júla windsurfista Martin Lapoš. Sprevádzať ho bude podpredseda SOV a šéf športovej časti výpravy SR Vladimír Miller. Najbližšou protokolárnou záležitosťou týkajúcou sa Slovenska bude už priamo v Aténach 12. augusta vztyčovanie národnej vlajky v olympijskej dedine. V ten istý deň je na programe aj otvorenie Slovenského olympijského domu. O deň neskôr sa Hry XXVIII. olympiády začnú slávnostným ceremoniálom aj za účasti podstatnej časti slovenských športovcov. Úloha vlajkonosiča výpravy pripadla dvojnásobnému olympijskému medailistovi, vodnému slalomárovi Michalovi Martikánovi.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika