Hanzel odchádza z parlamentu do Švédska

Poslanec opozičného Smeru Bohumil Hanzel (55) odíde z parlamentu. Stane sa novým veľvyslancom vo Švédsku. Čakalo sa na súhlas prezidenta Schustera, ten včera jeho nomináciu podpísal. Šéf diplomacie Kukan môže teraz tento návrh predložiť vláde na schválenie.

Súčasná veľvyslankyňa Teodora Chmelová, manželka ministra kultúry Chmela, už rok vo Švédsku "presluhuje".

Okrem ministra Kukana s jeho kandidatúrou súhlasili aj všetci lídri koalície. "Povedali, že budú moju nomináciu podporovať. Podlieha to ešte schváleniu vlády, všelijakým bezpečnostným previerkam. Ešte nič nie je isté," potvrdil tieto informácie prekvapený poslanec. Pre Hanzela nejde o novú krajinu, Švédske kráľovstvo jemu a jeho rodine totiž poskytlo za komunizmu politický azyl. Po tom, čo podpísal Chartu 77, vyhodili ho z práce a pre zločinecký režim sa stal nepohodlným.

"Po podpise charty som bol aj s rodinou vysťahovaný s tým, že sa nemôžem vrátiť do vlasti. Odišli sme so ženou a dvoma malými deťmi do Švédska. Začínal som ako robotník, za šesť rokov som už robil riaditeľa výroby vo veľkom koncerne. Tu som získal aj politické kontakty. Žili sme tam trinásť rokov," hovorí o svojom pôsobení v exile. V roku 1980 sa zoznámil dokonca so švédskym kráľom Carlom XVI. Gustafom a kráľovnou Silviou: "Boli vtedy vo fabrike na návšteve, zaujímali sa o prisťahovaleckú problematiku. To stretnutie sa opakovalo pri štátnej návšteve kráľa na Slovensku v roku 2002, keď som im robil sprievodcu a tlmočníka."

(r)

obsah | Slovenská republika