Slováci pretipovali 34 miliárd korún

Napriek pocitu chudoby Slováci neváhajú dať viac peňazí na hazardné hry a tipovanie. Minulý rok vložili najmä do hracích automatov, kurzových stávok, rulety či lotérií rekordných 34 miliárd.

Suma je porovnateľná s investíciou Peugeotu alebo Kie. Prakticky každý obyvateľ Slovenska minulý rok pretipoval 6 425 korún.

Vo výhrach si šťastní tipujúci odniesli tri štvrtiny vložených peňazí - spolu 25,8 miliardy korún. Najviac peňazí ľudia nahádzali do výherných prístrojov, ktoré sú dostupné v herniach a krčmách na celom Slovensku.

"Hracie prístroje sú roky najrozšírenejším druhom hazardu, za rok pohltia tretinu hazardného trhu," spresnil Milan Homoľa, odborník na lotérie spoločnosti Tipos. Tipos je štátna spoločnosť, ktorá má monopol na číselné lotérie. Podľa odhadov odborníkov na Slovensku funguje asi 12-tisíc takýchto prístrojov.

"Minulý rok sa ľudia viac obracali k šťastene. Medziročne vložili do rôznych druhov hier asi o 3,8 miliardy korún viac ako v roku 2004. To je nárast približne o 12 percent, čo je dlhodobý medziročný trend," doplnil Peter Papanek, hovorca ministra financií.

Šťastenu hráči hľadali najčastejšie aj v kurzových stávkach a tiež v elektronických ruletách, kde za rok vložili po osem miliárd korún.

JANA MORHÁČOVÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika