Maďarskí extrémisti hrozia Bratislave

O pripravovanej protestnej demonštrácii maďarského extrémistického mládežníckeho hnutia 64 žúp pred budovou Ministerstva vnútra SR v Bratislave informujú vydania budapeštianskych denníkov Népszabadság a Magyar Nemzet.

Podľa oboch periodík László Toroczkai, predseda hnutia, ktoré 2. septembra zorganizovalo demonštráciu pred sídlom slovenského zastupiteľského orgánu v Budapešti, oznámil v piatok osobne tento zámer na celoštátnom veliteľstve Policajného zboru SR v Bratislave. Iniciátori akcie, ktorí chcú týmto spôsobom vyjadriť 16. septembra popoludní protest voči incidentom uplynulého obdobia, oznámili svoj zámer písomne aj na príslušnom obvodnom úrade slovenskej metropoly, píše Népszabadság.

Hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Korch pre Népszabadság uviedol: Prekazíme akékoľvek narušenie zákona a zabránime i prípadným zrážkam.

Mienkotvorný maďarský denník stručne informuje aj o príslušnej pasáži rozhovoru šéfa slovenskej diplomacie Jána Kubiša pre Pravdu, v ktorej organizátorov akcie označil za iredentistov, proti ktorým slovenská polícia zakročí zákonne, ale rozhodne. Rovnako sprostredkúva aj názor lídra SMK Bélu Bugára: Bolo by lepšie, ak by teraz situáciu ďalej nevyhrocovali, pretože plánovaná demonštrácia v Bratislave môže priliať olej do ohňa. Nie je vylúčená provokácia a akékoľvek narušenie zákona si môžu odniesť Maďari na Slovensku.

Podobne píše o príprave akcie aj denník Magyar Nemzet, ktorý priniesol aj informáciu, že pre záujemcov o účasť na demonštrácii vypraví hnutie autobusy z "Hornej Zeme" i Maďarska.

TASR

obsah | Slovenská republika