Najväčšie opálové hodiny majú v Prešove

Najväčšie opálové hodiny na svete sú v Prešove. Umiestnili ich na prvom poschodí jedného z domov na Hlavnej ulici. Hodiny s rozmermi 270 x 132 cm sú riadené elektronicky cez satelit.

"Preskúmali sme Guinnessovu knihu rekordov, aj ďalšie publikácie, ktoré sa zaoberajú zbieraním kuriozít a nikde sme väčšie hodiny nenašli. Preto usudzujeme, že naše sú najväčšie," domnieva sa známy právnik Pavol Hagyari,jeden zo spolumajiteľov rodinnej firmy. Tá si hodiny objednala od firmy vyrábajúcej šperky. Ručičky sú celé zdobené opálom. Drahé kamene zasadili aj do horniny, ktorá tvorí ciferník rozdelený na dvanásť častí. Pri výrobe hodín spotrebovali veľké množstvo drahého kameňa, ktorý sa nachádza v neďalekých opálových baniach na Dubníku.

Dubnický opál je jedným zo siedmich drahých kameňov na svete. Ťaží sa aj v Austrálii a Juhoafrickej republike. Všade sa dobýva na povrchu, len na Dubníku sa získava spod zeme, aj preto je najviac cenený. "Práve to nás inšpirovalo. Chceme dubnický drahý opál, východné Slovensko a Prešov viac spropagovať," vysvetlil Hagyari. Cenu hodín však neprezradil.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika