Hrad bude najstráženejšou pevnosťou

Reprezentačné priestory Bratislavského hradu budú o päť týždňov miestom stretnutia dvoch najviac chránených mužov sveta Georgea Busha a Vladimira Putina.

Po rokovaní s premiérom a šéfom parlamentu to včera oficiálne oznámil prezident Ivan Gašparovič. S Putinom sa Bush stretne na Bratislavskom hrade vo štvrtok 24. februára, jeho ďalší program na Slovensku americké úrady naďalej taja.

"Prezident USA je zároveň aj šéfom exekutívy, teda bude hosťom prezidenta republiky aj premiéra. Program si určuje americká strana," uviedol Gašparovič. Prezident Spojených štátov, ktorý priletí už v stredu, by sa mal v rámci pracovnej cesty v Bratislave stretnúť okrem Gašparoviča a Dzurindu aj s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským. Zatiaľ však stále nie je známe, či to bude tiež na Hrade, alebo v ich úradoch. Bratislavský hrad ako miesto schôdzky Busha s Putinom považujú experti na bezpečnú oblasť a z hľadiska ich ochrany za správnu voľbu. Očakáva sa, že Bush opustí Slovensko vo štvrtok.

Svoje plány na Slovensku zmenil prezident Putin, ktorý mal pôvodne pricestovať vo štvrtok iba na niekoľko hodín. Moskva sa v týchto dňoch rozhodla predĺžiť jeho pobyt až do piatka. Pôjde o oficiálnu návštevu, počas ktorej bude mať tiež rokovania so všetkými tromi najvyššími ústavnými činiteľmi krajiny. Premiér Dzurinda upozornil, že na Slovensko sa bude koncom februára pozerať celý svet.

"Urobíme všetko pre to, aby sme túto príležitosť využili na maximálne spropagovanie našej krajiny," povedal premiér. Prezident Gašparovič chce podľa vlastných slov hovoriť s Bushom aj o možnosti zrušenia vízovej povinnosti voči občanom Slovenska zo strany Spojených štátov.

Počas februárového summitu Slovensko očakáva okrem rozsiahleho sprievodu prezidentov oboch veľmocí aj stovky zahraničných novinárov. Polícia sa pripravuje na prílev tisícov extrémistov, ktorí sa môžu snažiť využiť udalosť na násilné protesty proti Bushovej či Putinovej politike. Zvýši sa aj možná hrozba útokov zo strany teroristov. Do akcie bude nasadených vyše 5,5 tisíca policajtov. V pohotovosti budú záchranári, hasiči, plynári, zdravotníci, civilná ochrana.

Vláda vyčlenila na organizáciu summitu už 205 miliónov korún. Väčšina z týchto peňazí by mala ísť na nákup špeciálne vybavených áut, ženijnej techniky a zbrojného materiálu. Približne 50 miliónov korún je určených na odmeny pre policajtov. Bushova pracovná cesta na Slovensko, počas jeho európskeho turné, bude prvou návštevou amerického prezidenta v histórii.

MATÚŠ BURČÍK

obsah | Slovenská republika