Hyundai postaví nový závod na Slovensku

Automobilka Hyundai sa rozhodla postaviť svoj nový stredoeurópsky závod na Slovensku. Informovali o tom svetové agentúry. Reuters sa odvoláva na informácie predstaviteľov automobilky Kia, dcérskej spoločnosti Hyundai.O výbere Slovenska informuje aj štátna juhokórejská agentúra.

Očakávalo sa, že rozhodnutie zverejnia na autosalóne vo švajčiarskej Ženeve, ale predstavitelia Kia Motors o voľbe Slovenska informovali v juhokórejskom Soule.

Gazeta Wyborcza: Predsa len na Slovensku

Závod Hyundai bude predsa len na Slovensku, informuje poľský denník Gazeta Wyborcza na svojich internetových stránkach. Predstavitelia koncernu v pondelok na stránkach denníka Korea Times uviedli, že Slovensko je konkurencieschopné cenou práce a leží blízko významných trhov Západnej Európy, píše poľský denník. Predstaviteľ Kia však vtedy nevylučoval, že by rozhodnutie mohlo byť priaznivé aj pre Poľsko, ktoré ponúkalo atraktívne stimuly, vrátane otvorenia školy s výukou kórejčiny.

Slovensku pomohli cesty, tvrdia Poliaci

Slovensko po vlaňajšom rozhodnutí PSA Peugeot Citroën viedlo nad Poľskom v súboji o získanie automobilových investorov zatiaľ 1:0. V utorok náskok zvýšilo, pretože kórejská automobilka Hyundai ohlásila svoj príchod do Žiliny.

Podľa poľského vicepremiéra Jerzyho Hausnera bola nevýhoda Poľska vo vybavenosti dopravnými cestami. ,,Ak sme súboj o túto investíciu prehrali, tak to bolo len preto, že na Slovensku bola blízko železničná trať a prístup k modernej dopravnej sieti," citovala Hausnera poľská tlačová agentúra PAP. ,,Z našej strany sme spravili všetko, čo bolo možné. Bohužiaľ, súboje o investorov budeme pre slabú infraštruktúru prehrávať," dodal.

Ani Žilina však nemá ideálne spojenie. Chýba najmä diaľnica, no slovenská vláda sa zaviazala, že v nasledujúcich troch rokoch diaľničné spojenie Bratislava - Žilina dokončí. Podľa Igora Jakubíka, riaditeľa projektantskej firmy Geoconsult, sa to za tri roky dá stihnúť. Za jedného predpokladu: na projekt treba získať približne 20 miliárd korún. Pri súčasnom rozpočte na výstavbu cestnej siete na Slovensku by išlo o drvivú časť financií. Spolu s presunom peňazí sa preto počíta aj s posilnením rozpočtu ministerstva dopravy.

,,V prípade pozitívneho rozhodnutia automobilky Hyundai ministerstvo financií predloží návrh na zabezpečenie potrebného financovania," povedal včera minister financií Ivan Mikloš. V tomto roku je prioritou udržanie schváleného deficitu a nezvyšovanie daní, takže by sa mali viazať financie v štátnom rozpočte.

Po postavení tretej automobilky sa Slovensko stane významnou automobilovou veľmocou sveta. V roku 2002 zastávalo Slovensko desiatu priečku v rebríčku krajín podľa počtu vyrobených automobilov na jedného obyvateľa. Vlani však Slovensko pravdepodobne poskočilo a po začatí výroby PSA v Trnave a Kie v Žiline bude zastávať najvyššie priečky v tomto hodnotení.

Podľa Ján Lešinského, prezidenta Spolku automobilových inžinierov a technikov Slovenska, môžu tieto dve investičné rozhodnutia priniesť kompletnú reštrukturalizáciu slovenského priemyslu. ,,Je to nová kvalitatívna zmena. Automobilový priemysel, to už v súčasnosti nie sú len mechanické dielce, ale je to elektronika, textil, sklo, ferozliatiny. Môže to znamenať obrat priemyslu do perspektívnych oblastí," povedal Lešinský. Podľa Lešinského bolo o víťazovi súťaže o Hyundai rozhodnuté už dávnejšie. ,,Zverejnením odkladu rozhodnutia si Kórejčania chceli vylepšiť svoju pozíciu," povedal. ,,Obe krajiny išli na doraz možností. Kórejčania ich potrebovali držať v napätí," dodal.

Zo súboja o prvý závod najväčšej kórejskej automobilky v Európe najprv vypadla Česká republika a Maďarsko. Slovensko s Poľskom postúpili do tzv. finále, kde obe krajiny podľa vyjadrení svojich predstaviteľov išli na doraz. Európska únia povoľuje poskytnutie štátnej pomoci pri automobilovom priemysle do úrovne 15 percent hodnoty investície. Pri svojich ponukách zrejme obe krajiny tento limit maximálne využili.

,,Ponúkli sme štátnu pomoc, ktorá je v súlade s európskymi pravidlami a vďaka uskutočneným reformám v súčasnosti máme jednoznačne atraktívnejšie podnikateľské prostredie," konkretizoval výhody Slovenska minister financií Ivan Mikloš.

Povedali tesne pred zverejnením rozhodnuia Hyundai

,,Sme v situácii, keď nemecký reprezentant Uli Hoeness nepremenil pokutový kop a išiel kopať Panenka. V utorok sa dozvieme, ako kopol."

Pavol Rusko, minister hospodárstva SR

,,Ak sme súboj o túto investíciu prehrali, tak to bolo len preto, že na Slovensku bola blízko železničná trať a prístup k modernej dopravnej sieti. Z našej strany sme spravili všetko, čo bolo možné. Bohužiaľ, súboje o investorov budeme pre slabú infraštruktúru prehrávať."

Jerzy Hausner, poľský vicepremiér

,,Veľmi sme si verili, až do záverečného rozhodnutia si však nemôžeme byť istí."

Ján Slota, primátor Žiliny

JURAJ KANTORÍK, JURAJ PORUBSKÝ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika