SR odpustí Iraku 35 miliónov

Pred stredajšou medzinárodnou konferenciou o situácii v Iraku, na ktorej bude Slovensko zastupovať v Bruseli minister zahraničných vecí Eduard Kukan, vláda rozhodla o odpustení časti irackého dlhu. Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že Slovensko odpustí Iraku asi 1,112 milióna amerických dolárov, čo je podľa aktuálneho kurzu zhruba 35 miliónov korún.

Tento dlh pochádza ešte z čias Československa na základe medzivládnych dohôd v rokoch 1972 až 1986. Na ich vysporiadanie pritom neboli doposiaľ uzavreté žiadne zmluvné dokumenty.

Kukan zdôraznil, že odpustenie pohľadávok je v súlade s politikou ostatných štátov a ich postojom k Iraku. Zhoduje sa aj s postojom Parížskeho klubu veriteľov, ktorý sa dohodol na postupnom odpustení 80 percent irackých dlhov. Celkový dlh Iraku voči zahraničiu predstavuje 120 miliárd amerických dolárov, z ktorých 42 miliárd dlhuje 19 krajinám Parížskeho klubu.

Konferencia sa koná na podnet prechodnej irackej vlády. Jej cieľom je vysloviť podporu medzinárodného spoločenstva pokračovaniu demokratizácie v Iraku. Zúčastnia sa na nej zástupcovia EÚ, Organizácie Spojených národov, NATO i ďalších medzinárodných inštitúcií. Hoci pôjde predovšetkým o politickú diskusiu, Kukan očakáva, že na konferencii zástupcovia predstavia príspevky svojich krajín na podporu demokratického vývoja v Iraku.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika