Jackson: NATO sa už Mečiara nebojí

NATO sa už neobáva návratu Vladimíra Mečiara. Povedal to počas dvojdňovej návštevy Slovenska predseda vplyvnej americkej mimovládnej organizácie Výbor USA pre NATO Bruce Jackson. Podľa jeho názoru "patrí na smetisko dejín".

"Keď sa dostanete do bodu, že ste členmi NATO a EÚ, nezvykneme už vyjadrovať svoje názory na to, kto je akceptovateľný a kto nie. Vy nám tiež nehovoríte, ktorého demokrata preferujete, ani za koho by sme mali hlasovať, a ani my by sme to nemali hovoriť vám. Sú však isté výnimky. Jednou z nich bol aj Vladimír Mečiar, do istej miery Le Pen vo Francúzsku, Vadim Tudor v Rumunsku. Títo ľudia nepreukázali oddanosť demokratickým reformám a z nášho pohľadu sú to ľudia minulého storočia. Nie sú akceptovateľnou súčasťou modernej Európy."

Mečiarova strana ĽS-HZDS, ak prejde reformou, nemusí byť pre NATO v budúcnosti problémom, mieni Jackson. "ĽS-HZDS môže prejsť transformáciou a stať sa napríklad modernou kresťanskou demokraciou, jednoducho bežnou demokratickou stranou. Nemyslím si, že pán Mečiar bude toho súčasťou. Môj osobný názor je, že patrí na smetisko dejín, je človekom minulosti, a navyše nie veľmi atraktívnej minulosti," vyhlásil Jackson.

Predseda Výboru USA pre NATO sa v piatok stretol s premiérom Mikulášom Dzurindom, ministrom zahraničných vecí Eduardom Kukanom a ministrom obrany Jurajom Liškom. Zúčastnil sa aj na diskusii o obsahu a agende takzvanej Bratislavskej konferencie 2. Tá sa uskutoční v marci tohto roku a zúčastnia sa na nej premiéri krajín Vilniuskej desiatky (V10) a zrejme aj premiéri krajín Visegrádskej štvorky (V4), kam okrem Slovenska patrí aj Maďarsko, Poľsko a Česká republika.Z tajnej služby musí zmiznúť politika Slovenská tajná služba musí byť kompletne odpolitizovaná. V SIS musia pracovať ľudia, ktorí "nemajú žiadne záujmy v parlamentnej a koaličnej politike", povedal Bruce Jackson.

"Slovensko môže byť hrdé na úspechy svojho ministerstva obrany. Slovenská reforma je jednou z najúspešnejších (z krajín pristupujúcich do NATO), ministerstvo urobilo naozaj dobrú prácu. Sklamaní môžeme byť z toho, že podobne ľahký prechod sa nepodarilo uskutočniť v oblasti tajných služieb," uviedol.

"Z udalostí (týkajúcich sa SIS) sme sa niečo naučili. Boli negatívne, (zahraniční predstavitelia) vyjadrovali znepokojenie, ale viem, že slovenské vedenie sa to zaviazalo napraviť. Tajná služba musí byť kompletne odpolitizovaná. Musia tam byť ľudia, ktorí nemajú žiadne záujmy v parlamentnej a koaličnej politike a je o nich známe, že sú čistými profesionálmi. Naši (americkí predstavitelia tajných služieb) nemajú nič spoločné s politikou demokratov alebo republikánov, to je striktne dodržiavané pravidlo. Slovenské tajné služby sú súčasťou západných služieb, takže sa to týka všetkých," odkázal slovenským politickým predstaviteľom Jackson.

Korupcia na najvyšších politických miestach vraj neexistuje

Na Slovensku podľa Jacksona neexistuje korupcia na najvyšších politických miestach, tak ako v niektorých iných krajinách bývalého východného bloku. Keď predstavitelia aliancie upozorňujú na problém korupcie na Slovensku, netreba to brať "ako nejaké obvinenie alebo útok", ale ako priateľsky mienenú radu. "Pre všetky postkomunistické demokracie je charakteristická slabosť nových inštitúcií a pretrvávanie korupcie z čias starého režimu." Tento stav "sa nedá zvrátiť za jednu noc, bude to dvadsaťročný proces", mieni Jackson.

NATO podľa neho nemá žiadne informácie o konkrétnych korupčných kauzách na Slovensku. "NATO nezakladá zložky na svojich členov a nešpehuje ich. Ale všetci sledujú dianie v partnerských krajinách, a dobre vedia, čo sa tam deje. V niektorých krajinách sa korupcia dotýkala aj vládnych predstaviteľov, ktorí využívali svoje pozície na obohacovanie sa. To je však už minulosťou," Na Slovensku podľa jeho názoru "nie je korupcia na najvyšších miestach", vládni predstavitelia však proti korupcii "nepostupujú dostatočne tvrdo". "Musí to byť ich priorita," hovorí Jackson.

Aliancia nemá rada krátkodobé vlády

Predseda Výboru USA pre NATO sa vyjadril aj k otázke prípadných predčasných parlamentných volieb na Slovensku. Aliancia by podľa neho "nerada videla novú vládu každých šesť mesiacov". "Chceme vidieť vlády, ktoré sa sformujú na dva, tri, štyri roky, podľa toho aký má krajina volebný cyklus, dajú dokopy reformnú agendu a majú aj dosť času na jej dokončenie."

Podľa Jacksona to však nie je len problém Slovenska. "Najmä v mladých demokraciách sa často stávame svedkami veľmi nekonštruktívnych parlamentných škriepok, keď koaliční partneri bojujú medzi sebou, a navyše aj opozícia pôsobí deštruktívne. Krajine ako celku to škodí a v takejto situácii je veľmi ťažké uskutočňovať reformy. Politické strany si musia sadnúť za stôl a začať pracovať pre verejné blaho. Záležitosti týkajúce sa tajných služieb, osobnej bezpečnosti a personálnych výberov musia byť odpolitizované. Tento odkaz hlasno a jasne zaznieva z Washingtonu aj z Bruselu."

PRAVDA

obsah | Slovenská republika