Japonské veľvyslanectvo prináša lepšie vzťahy

Otvorenie nového veľvyslnectva Japonského cisárstva, ktoré sa uskutočnilo 21. januára 2002 v Bratislave, už v týchto dňoch dokazuje svoj výrazný prínos k zlepšeniu vzájomných vzťahov oboch krajín. Doterajší japonský veľvyslanec v SR Hirohito Ishida, ktorý pri tejto príležitosti pricestoval z Prahy, kde jeho úrad oficiálne sídli, označil tento krok za akt vzájomneho zblíženia a predzvesť úzkej slovensko-japonskej spoluprácie na viacerých rovinách. Slávnostneho otvorenia sa okrem neho zúčastnili aj minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan a minister kultúry SR Milan Kňažko.

Podla Ishidovho vyjadrenia by malo Japonské cisárstvo v priebehu jarných mesiacov menovať nového veľvyslanca. Zastupiteľský úrad v Bratislave do tých čias povedie chargé d'affaires Tošihiro Araki. Po oficiálnom zahájení činnosti nového veľvyslanectva si zástupci oboch štátov Hirohito Ishida a Eduard Kukan vymenili nóty o recipročnom zavedení bezvízového styku medzi SR a Japonskom. Slováci tak budú môcť od 22. marca cestovať do Japonska bez víz.

Ďalším zásadným bodom bolo podpísanie Dohody o kultúrnom grante japonskej vlády vo výške 17, 7 milióna korún pre Knižnicu nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, čím vláda "zeme vychádzajúceho slnka" jednoznačne vyjadrila svoju podporu Slovenskej republike v procese integrácie medzi vyspelé štáty. Na základe tohoto grantu bude knižnici poskytnutých 49 200 tisíc jenov, čo je približne 17 700 000 korún - čiastku zverejnil na následnej tlačovej konferencii minister kultúry SR Milan Kňažko. Finančné prostriedky budú použité na zakúpenie rôznych technických zariadení na nahrávanie, kopírovanie a archivovanie zvukového záznamu v analógovej a digitálnej forme pre zvukové štúdia knižnice a podobne. Na záver slávnostneho aktu bol prečítaný pozdravný list japonskej ministerky zahraničných vecí Makiko Tanakaovej, ktorá sa kvôli rokovaniu v parlamentu nemohla na otvorení zúčastniť. Ministerka v ňom ocenila pohostinnosť slovenského národa a pochválila priaznivé podmienky pre zvyšujúce sa investície japonských firiem na Slovensku.

(mp)

obsah | Slovenská republika