Pri Telgárte objavili rozsiahlu jaskyňu

Senzačný objav rozsiahlej jaskyne, najvýznamnejší na Slovensku za posledných 21 rokov, sa na sklonku minulého roka podaril pri obci Telgárt v okrese Brezno trojici speleológov Igorovi Papovi, Radkovi Macháňovi a Jurajovi Szunyogovi zo Slovenskej speleologickej spoločnosti.

Jaskyňu nazvali Stratený potok a venovali ju nedávno zosnulému televíznemu moderátorovi Braňovi Krížovi, ktorý ich často sprevádzal v podzemí. Bol pri zrode myšlienky, ale jej realizácie sa nedožil, povedal 36-ročný popradský speleológ Pap.

Spresnil, že do podzemia Dlhého vrchu v severovýchodnom výbežku Muránskej planiny, v tesnom susedstve Kráľovej Hole, prenikli vlani v polovici decembra. Objav dávala tušiť päťcentimetrová puklina, z ktorej bolo cítiť silný prievan. Puklinu jaskyniari rozšírili na výšku kľačiaceho chlapa a postupne sa pred nimi otvorilo jaskynné bludisko s chodbami dosahujúcimi v niektorých miestach výšku úctyhodných 20 metrov.

Narazili ďalej na dve aktívne podzemné rieky prekypujúce životom potočných pstruhov a mnohých iných jaskynných živočíchov, ktoré v zime nachádzajú v jaskyni útočisko.

Pätnásť metrov pod vchodom do jaskyne vyviera prameň. Bohatá sintrová výzdoba (nezrelé, mäkké kvaple) všetkých druhov svojím charakterom pripomína svetoznámy demänovský jaskynný systém, dlhý 33 kilometrov. Pap informoval, že za krátky čas sa speleológom podarilo zamerať približne 1500 metrov chodieb a siení a vo výskume jaskyne intenzívne pokračujú.

Speleológovia v tejto lokalite odhadujú dĺžku možného podzemného systému na 3000 až 10-tisíc metrov. Jaskyňu zameriava geológ Braňo Šmida z Trnavy.

SME

obsah | Slovenská republika