Polnoc uzavrela volebné kandidátky

O dôveru občanov sa chce v parlamentných voľbách uchádzať 29 politických subjektov. Šesťdesiatpäť dní pred parlamentnými voľbami, o polnoci zo stredy na štvrtok, uplynul posledný termín na odovzdanie kandidačných listín. V krátkej histórii volieb v samostatnej Slovenskej republike je to rekordný počet. Nepochybne ide o výsledok nekontrolovateľného procesu rozpadu koaličných i opozičných strán v uplynulom období a tiež vzniku úplne nových strán. "Je to neuveriteľný počet. Ak budú všetky registrované, volič dostane 29 hlasovacích lístkov," povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Lívia Škultétyová. Počet strán sa môže po preskúmaní kandidačných listín komisiou ešte znížiť.

Strana Aktívne ženy - OS Slovenska zrejme stihla polnočný termín na poslednú chvíľu, keď sa ohlásila na ministerstve vnútra presne o dvanástej v noci. Podľa niektorých novinárov by naopak nemala byť registrovaná kvôli niekoľkosekundovému oneskoreniu registrácie. O situácii rozhodne s konečnou platnosťou volebná komisia, a to zrejme už v pondelok. Bude skúmať kandidačné listiny - napríklad, či kandidáti na poslancov majú vek aspoň 21 rokov alebo či sa nenachádzajú na kandidátkach viacerých strán. Ak komisia odmietne zaregistrovať kandidátku, strana sa môže obrátiť na Najvyšší súd, ktorý má potom päť dní na rozhodnutie.

Podľa Škultétyovej pred štyrmi rokmi podalo kandidátku 18 strán a len jednu nezaregistrovali. Strany odovzdali petície prevyšujúce desaťtisíc podpisov. Niektoré aj napriek vyhláseniu, že majú desaťtisíc členov, priložili i petíciu. Nezaregistrovanie väčšieho počtu kandidátok je preto podľa pozorovateľov málo pravdepodobné.

Kandidujú Kresťanskodemokratické hnutie, Slovenská demokratiská a kresťanská únia, Strana maďarskej koalície, Strana demokratickej ľavice, HZDS, HZD, SNS, Pravá SNS, ANO, Smer, Demokratická strana, Robotnícka strana - ROSA, Sociálnodemokratická alternatíva, Združenie robotníkov Slovenska, Živnostenská strana, Rómska občianska iniciatíva, Strana za demokratické práva občanov, Občianska konzervatívna strana, Béčko - Revolučná robotnícka strana, Politické hnutie Rómov na Slovensku - Roma, KSS, Nezávislá občianska strana nezamestnaných a poškodených, Strana zelených na Slovensku, Žena a rodina, Ľavicový blok, Ľudová strana, Slovenská národná jednota, Slovenská ľudová strana, Aktívne ženy - OS Slovenska.

(r)

obsah | Slovenská republika