Minister práce Ľudovít Kaník chce odstúpiť

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník podá v najbližších dňoch demisiu do rúk prezidenta na druhý deň po konferencii o dôchodkovej reforme, ktorá sa má konať 12. októbra. "Považujem za chybu, že ja a moja rodina sme požiadali o príspevok zo štrukturálnych fondov," uviedol na mimoriadnom brífingu minister Kaník.

Minister sa domnieva, že príliš kládol dôraz na politickú a sociálnu agendu rezortu práce a sociálnych vecí a nedocenil, že sa škandalizácia používa ako nástroj politického boja. "Pokrytectvo je stále akceptovateľné viac ako transparentný, verejný, otvorený a poctivý postoj," vyhlásil Kaník.

Kaník sa pre odchod z funkcie rozhodol po zrelej úvahe. Po abdikácii sa chce venovať integrácii pravicových síl. Je presvedčený, že dobrovoľný odchod upokojí súčasné napätie a boj o predčasné voľby. Verí, že vláda Mikuláša Dzurindu dostane možnosť naplniť vládny program v celom funkčnom období. "Ľudovít Kaník reálne zhodnotil situáciu týkajúcu sa čerpania štrukturálnych fondov. Jeho zotrvanie vo funkcii by mohlo vyústiť do vládnej krízy, poklesu preferencií SDKÚ, ale aj k poškodeniu celej pravice, " povedal politológ Norbert Deák.

Podľa politológa sa vláda týmto krokom vyhne kauze, ku ktorej došlo v prípade bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska a ktorá si vyžiadala razantné opatrenia.

"Kaník svojím rozhodnutím zobral argumenty z rúk opozície, ktorá by ho obviňovala z klientelizmu. Opozícia však napriek tomu Kaníkov krok privíta," predpokladá Deák.

Kaník sa, podľa Deáka, môže teraz prezentovať ako politik, ktorý sa zachoval tak, ako káže politická kultúra. "Otázkou však ostáva, kto Ľudovíta Kaníka vo funkcii ministra nahradí, pretože jeho odchodom prišiel Dzurinda o jeden zo základných pilierov reforiem svojej vlády."

KSS rozhodnutie Kaníka víta

Predseda poslaneckého klubu Komunistickej strany Slovenska Vladimír Ďaďo považuje rozhodnutie ministra Kaníka za správny krok. "Kaník konečne po dvoch rokoch prišiel na to, že osobná zodpovednosť je povinnosťou politika. Teraz mu už nič iné neostávalo, " povedal Ďaďo, ktorého strana chcela presadiť v parlamente Kaníkovo odvolanie.

ANO - Kaníkova demisia je prázdnym gestom

Za prázdne gesto považuje ANO rozhodnutie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka. Podľa aliancie to robí len preto, lebo sa pomaly začína predvolebná kampaň. "V minulosti pri ďaleko vážnejších škandáloch totiž pán Kaník aj SDKÚ konali úplne inak," uviedol generálny sekretár ANO Juraj Puchý.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika