Z Kirgizska sa chce na Slovensko presídliť skupina Slovákov

Z Kirgizska sa chce na Slovensko presídliť asi 30-členná skupina ľudí slovenského pôvodu. Ide o potomkov Slovákov, ktorí sa do bývalej sovietskej republiky dostali z Československa v rámci vysťahovaleckej akcie Interhelpo v prvej polovici minulého storočia.

Slováci, žijúci v Kirgizsku v ťažkej sociálno-ekonomickej situácii, požiadali o návrat ešte minulý rok. Rozhodnutie o repatriácii však zatiaľ nepadlo.

"Samozrejme, takéto presídlenie by si vyžadovalo značné finančné prostriedky a aj politické rozhodnutie," povedala predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová, ktorá chce iniciovať ďalšie rokovania o tejto záležitosti.

"Pokiaľ sa budú chcieť vrátiť, tak myslím, že v rámci našich zákonov im na to vytvoríme všetky podmienky," povedal vicepremiér Dušan Čaplovič.

O návrate rodiny Slovákov z Kirgizska nakrútil úspešný dokumentárny film s názvom My zdes aj dokumentarista Jaroslav Vojtek.

Do Kirgizska sa v minulosti ako malý chlapec dostal aj politik Alexander Dubček, jeho rodina sa však na Slovensko vrátila ešte v roku 1938.

TASR

obsah | Slovenská republika