Vládna kríza sa na Slovensku prehlbuje

Vláda Mikuláša Dzurindu je po roku pri moci menšinová. V parlamente sa opiera len o 68 vládnych poslancov. Stalo sa tak po tom, čo sa rozpadla Dzurindova SDKÚ. Ivan Šimko s ďalšími šiestimi poslancami včera oznámil, že opúšťa stranu. Chce vytvoriť vlastný poslanecký klub a po Novom roku novú politickú stranu. Koalícii a premiéroví tak dal mesiac na vyriešenie krízy.

"V januári nás čakajú veľké problémy," priznal predseda SMK Béla Bugár, ktorý nevidí inú možnosť, ako otvorenie koaličnej dohody. "Sú len dve možnosti. Buď sa stane táto skupina ďalším subjektom koalície, alebo môže dôjsť k predčasným voľbám," reagoval podpredseda ANO Ľubomír Lintner s tým, že riešenie je v rukách Mikuláša Dzurindu. Ten včera obvinil Šimka z osobných ambícií.

"Postoj Ivana Šimka je nepoctivý," povedal Dzurinda. Odmietol otvorenie koaličnej dohody, ako aj zmeny vo vláde. "SDKÚ je v hlbokej kríze. Mikuláš Dzurinda nepriznáva nijakú chybu, jeho postoj je nezodpovedný voči strane aj koalícii. Ďalšie zotrvanie v SDKÚ by bola naša rezignácia na hodnoty," vyhlásil včera Šimko. Jeho skupina, ku ktorej sa pridal aj bývalý člen ANO Branislav Opaterný, tvrdí, že nechce pád vlády a ide jej o demokratickú kontrolu moci. V tejto chvíli už však nie je súčasťou koalície.

"Naši poslanci budú pôsobiť ako nezávislí, dostávame sa mimo koaličného mechanizmu," povedal Šimko. Očakáva, že situáciu budú riešiť koaliční partneri. Tí zatiaľ nie sú dohodnutí a reagujú opatrne. SMK aj ANO však už povedali, že bude treba otvoriť koaličnú dohodu a prijať Šimkovu skupinu ako piateho člena koalície. Najprv však chcú poznať jeho predstavu. "Všetko smeruje k tomu, že chce byť piatym subjektom koalície," povedal Bugár. Premiér to však včera zamietol. "Zmeny vo vláde neprichádzajú do úvahy. Miesto vo vláde nie je voľné. Ak by aj bolo, rozhodovať o tom budú len orgány SDKÚ. Neprichádza do úvahy, aby som vymieňal ministrov," vyhlásil Dzurinda.

Odchod poslancov označilo KDH za vnútrostranícky problém, ktorý vyvolala politika Mikuláša Dzurindu. "Oni problém vytvorili, oni ho musia vyriešiť," povedal Pavol Hrušovský. KDH rovnako ako SMK nebude žiadať otvorenie koaličnej zmluvy, bude však rešpektovať prípadnú zmenu na päťkoalíciu. Šimko odmieta, že by mu išlo o vládne kreslo. Zuzana Martináková, ktorá zatiaľ zostáva podpredsedníčkou NR SR, pripustila, že situácia sa dá vyriešiť politickými dohodami. Obaja však odmietli byť konkrétnejší.

"Nebudeme žiadať vstup do exekutívy," povedal Šimko a zopakoval, že chce demokratickú kontrolu moci. Či mu ide o funkcie v bezpečnostných zložkách, NBÚ, či SIS, nepovedal. Analytik Michal Vašečka očakáva, že premiér nakoniec ustúpi. "Pod tlakom partnerov v koalícii predsa len k otvoreniu koaličnej dohody dôjde. Práve preto, že všetky štyri a čoskoro päť strán má najlepší dôvod, aby táto koalícia pokračovala ďalej. Ešte nedokončili reformy, ktoré začali," povedal Vašečka. Podľa neho sa Dzurinda tvrdým postojom snaží zabrániť, aby Šimkova skupina žiadala nejaké ministerské kreslo. Chce, aby sa to skončilo podobne ako v minulej vláde, keď koalícia pribrala KDH, a to už potom nevznieslo požiadavku na ďalší ministerský post, aj keď naň malo nárok.

"Potom je druhá možnosť. A to, že v prípade nedohody Dzurindova vláda bude potrebovať podporu niekoho iného. Možno cez opozičnú zmluvu. Do úvahy by prichádzalo HZDS. To však považujem za nepravdepodobné," uviedol Vašečka. Šimko včera odmietol povedať, či má Dzurinda jeho dôveru. "Teraz na to neodpoviem." Ubezpečil však, že sa nespojí s opozíciou, aby vyslovili Dzurindovi nedôveru. Potvrdil, že koalícia sa nemusí obávať ani o štátny rozpočet, jeho skupina ho podporí. Dzurindov klub má po odchode Šimka 21 poslancov. Rozdielom jedného hlasu vyrovnáva sily s SMK (20).

Poslanci v NR SR

Po voľbách

HZDS 36
SDKÚ 28
Smer 25
SMK 20
KDH 15
ANO 15
KSS 11

Rok po voľbách

SDKÚ 28-7
HZDS 25
Smer 25
SMK 20
KDH 15
ANO 12
KSS 10
Klub V. Tkáča 9

Nezávislí sú: M. Abelovský J. Mikolaj, R. Nemcsics, A. Danko, B. Opaterný, H. Arvay.

Z klubu SDKÚ odišli

* Ivan Šimko, Zuzana Martináková, Peter Body, Zuzana Plháková, Jozef Hurban, Alexej Ivanko a Ľubica Navrátilová

* Tibor Tóth, ktorý sa hlásil k Slobodnej platforme, v klube aj v SDKÚ zostal

Budú predčasné voľby?

Konfederácii odborových zväzov SR (KOZ) sa s najväčšou pravdepodobnosťou podarí získať do 15. decembra potrebných minimálne 350 000 podpisov na vypísanie referenda o predčasných voľbách. Doposiaľ podporilo akciu odborárov a niekoľkých opozičných strán 312 008 občanov SR.

O tom, či bude petícia pokračovať aj po 15. decembri by sa malo rozhodnúť na tohtotýždňovom sneme KOZ. Prezident odborovej centrály Ivan Saktor dnes na tlačovej besede v Bratislave uviedol, že miesta, na ktorých občania podpisujú petičné hárky, sú vďačným priestorom na rozhovory o súčasnej sociálnej situácii v štáte. Poznamenal, že mnoho podpísaných petičných hárkov je v súčasnosti na ceste k jednotlivým odborovým zväzom, a preto na budúci týždeň očakáva, že podpisov bude vyše 400 000.

Saktor sa dotkol aj piatkovej správy prezidenta republiky Rudolfa Schustera o stave SR, keď uviedol, že hlava štátu vystihla atmosféru, ktorá na Slovensku panuje. Podobný názor ako prezident majú aj odborári, dodal Saktor.

NORA SLIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika