Porazená koalícia odkázala: nevoľte

Nevoliť, odkázalo voličom pred druhým kolom prezidentských volieb KDH a ANO. Miernejší prístup zvolila SMK. Síce nepodporila ani jedného z dvojice Mečiar-Gašparovič, ale rozhodnutie zúčastniť sa na voľbách nechala na svojich priaznivcoch. Predseda Béla Bugár však už povedal, že voliť nepôjde.

Aj SDKÚ neodporúča nikoho. ,,Mali sme jasného kandidáta, nebudeme v druhom kole zaujímať stanoviská v súťaži tých, o ktorých postupe rozhodli občania," vyhlásil premiér Mikuláš Dzurinda.

Podľa analytikov odkazy verejnosti, aby nešli voliť, znevažujú inštitút volieb. ,,Takéto vyhlásenia politikov sú krajne extrémistické, narušujúce princípy demokracie, myslí si Pavel Haulík. Ján Baránek dodal, že koalícia takto nepriamo podporuje Vladimíra Mečiara. Ten má totiž svojich voličov istých za každých okolností, a čím menej ľudí príde voliť, tým menej sa ujde jeho protikandidátovi Ivanovi Gašparovičovi.

,,Paradoxne, Mečiar je prijateľnejší pre koalíciu ako Gašparovič. Viac im vyhovuje, dokážu sa s ním dohodnúť. Gašparovič má, naopak, podporu Smeru, ktorý chce predčasné voľby," zhodnotil Baránek.

Spájanie rozhodnutia KDH s podporou niektorému z kandidátov predseda hnutia Pavol Hrušovský odmietol. ,,Odporúčame ľuďom, aby nešli voliť. Obidvoch považujeme za rovnaké zlo. Mečiar aj Gašparovič stelesňovali režim, s ktorým KDH viedlo v rokoch 1992-1998 zápas o demokratický charakter Slovenska," uviedol Hrušovský. ANO odôvodnila výzvu voličom aby nešli voliť tým, že v druhom kole aliancia nemá svojho kandidáta. Pritom ešte v nedeľu Pavol Rusko povedal, že ignorovanie druhého kola by nebolo správne.

Niektorí odborníci si takéto odporúčania nevedia vysvetliť. ,,Neviem, čo tým chcú koaličné strany dosiahnuť. Keby rozhodnutie nechali na svojich voličoch, tak to chápem, ale takto...," uviedla politologička Darina Malová. Koalícia je podľa nej v slepej uličke, za najrozumnejšie však považuje, keď sa vládne strany stiahnu a nechajú voľbu na svojich priaznivcoch.

Nemyslí si, že by mal Mečiar v druhom kole výhodu. ,,Voľby budú záležitosťou opozičných voličov a tých, ktorí nemajú nijakú svoju stranu. Výsledky budú závisieť najmä od toho, ako bude mobilizovať Smer svojich voličov. Keď sa do toho výraznejšie vloží, vzhľadom na popularitu a protimečiarovské cítenie by sa mohla situácia zmeniť," domnieva sa Malová.

Podľa Ivana Šimka (Slobodné fórum) koalícia nezaujala správny postoj. ,,Naši kandidáti síce neprešli, ale treba hľadieť, čo je pre krajinu najlepšie. Nezdá sa mi šťastný postoj stiahnuť sa z volieb. Vždy je variant, ktorý si môžeme vyberať a z toho by sme mali vychádzať," povedal Šimko.

Dodal, že voliť pôjde. Koho z dvojice Mečiar - Gašparovič podporia v druhom kole, sa Slobodné fórum rozhodne dnes. Aj komunisti dajú stanovisko dnes, zvažujú však, že ani v druhom kole nebudú nikoho odporúčať. ,,Osobne si vybrať neviem. Mečiar aj Gašparovič majú spoločnú minulosť a veľké rozdiely nevidím. Preto budem presadzovať, aby sme našim voličom a sympatizantom neodporúčali nič, nech sa rozhodnú sami," povedal Karol Fajnor (KSS).

PATRICIA ĎURIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika