Politici rozdielne komentujú voľby v ČR

Podpredseda vládnej SDKÚ-DS a minister financií Ivan Mikloš ocenil, že voľby do českej Poslaneckej snemovne nevyhrala sociálna demokracia. Tá totiž podľa neho mohla zhoršiť vzťahy medzi Českom a Slovenskom. Bývalý premiér a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar zas verí, že Česko čaká veľká koalícia medzi ODS a ČSSD.

"Prehrala strana, ktorá vsadila na očierňovanie Slovenska," vyhlásil podpredseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie - Demokratickej strany (SDKÚ-DS) Mikloš o ČSSD. Dodal, že českí sociálni demokrati robili politiku, ktorá "mala zhoršiť vzťahy medzi Českou republikou a Slovenskom". Mikloš pripomenul, že český premiér Jiří Paroubek spolupracoval v kampani s lídrom ľavicového Smeru-sociálna demokracia Robertom Ficom.

Paroubek vo volebnej kampani viackrát kritizoval slovenské reformy a rovnú daň, ktorú práve slovenská pravicová vláda presadila. Mikloš naopak často zdôrazňoval, že na Slovensku pribúda viac pracovných miest ako v Česku a Česko sa za vlády sociálnych demokratov viac zadlžovalo.

Bývalý premiér a šéf Hnutia za demokratické Slovensko Vladimír Mečiar si myslí, že Česko pravdepodobne opäť čaká veľká koalícia ODS a ČSSD. "ODS a sociálna demokracia musia urobiť kompromis," povedal. "Bez ohľadu na to, čo ich rozdeľovalo, všetci sú Česi a občania Českej republiky a to musí byť prvoradé," dodal. Mečiar tvrdí, že aj keby sa niektorej strane podarilo získať väčšinu 101 poslancov, nebola by garantovaná stabilita, pretože podľa neho nie je jasný postoj Strany zelených.

Podľa Mikloša by sa však veľká koalícia rodila ťažko. Medzi víťaznými občianskymi demokratmi (ODS) a ČSSD sú programové rozdiely a osobné animozity, skonštatoval.

České voľby sa v sobotu skončili politickým patom. Zvíťazila síce pravicová ODS, presnú polovicu kresiel v Poslaneckej snemovni však získa ľavicová ČSSD a komunisti (KSČM). Premiér Paroubek navyše výsledky spochybnil pre útoky počas volebnej kampane.

Fico: Českí voliči odmietli pravicové reformy

Patový výsledok českých parlamentných volieb podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica znamená, že "českí občania odmietli cestu krajných pravicových reforiem po vzore Slovenska, ako to sľubovala ODS".

"Zisk vyše tridsiatich percent českých sociálnych demokratov je obdivuhodným výsledkom strany a jej súčasného lídra Jiřího Paroubka, ktorý prevzal ČSSD v čase hlbokej krízy a úpadku jej podpory," uviedol dnes Fico.

Smer-SD blahoželá k výsledku, ktorú podľa Fica ČSSD dosiahla napriek intenzívnej diskreditačnej kampani v poslednom týždni pred voľbami. "SmerSD by bol absolútne spokojný, keby v slovenských voľbách získal takú podporu verejnosti ako ČSSD v Čechách," uviedol Fico.

ČTK, TASR

obsah | Slovenská republika