Zástpci Slovenska v Konvente EÚ

Bez problémov včera parlament zvolil ako jedného z dvoch zástupcov Slovenska v Konvente EÚ, novom orgáne, ktorý bude rokovať o budúcnosti Európskej únie, poslankyňu opozície - Irenu Belohorskú z HZDS. Dohoda o zástupcovi koalície bola zložitejšia.

Kandidátmi boli Pavol Hamžík, František Šebej a Peter Weiss. Po dvoch kolách tajného hlasovania poslanci nezvolili ani predsedu zahraničného výboru Weissa, ani predsedu integračného výboru Šebeja, ale Hamžíka. Tretím zástupcom Slovenska v konvente bude za vládu štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ján Figeľ. Belohorská je už reprezentantkou parlamentu v Rade Európy, Hamžík v parlamentnom výbore Európskej únie a Slovenska.

"Hlasovanie je dôsledok nedohody vo vládnej koalícii," povedal Weiss. Malú podporu poslancov si vysvetľuje svojím stredajším nesúhlasom s prijatím deklarácie o etickej zvrchovanosti, ktorú navrhlo KDH. "Dávam to do súvisu so svojím vyhraneným socialistickým postojom k deklarácii, ktorá bola ultrakonzervatívna." Podľa neho nie je dobré, že Slovensko nebude mať v konvente zástupcu, ktorý by presadzoval socialistické názory. Na hlasovanie podľa neho nemalo prílišný vplyv jeho včerajšie vystúpenie zo SDĽ.

Konvent o budúcnosti Európy bude od 28. februára pripravovať budúcu reformu Európskej únie. O vytvorení konventu rozhodla Európska rada na decembrovom summite 2001 v Laekene. Slovensko ani ostatné kandidátske krajiny nedostali právo v konvente hlasovať, majú však právo prednášať názory.

(mar), SME

obsah | Slovenská republika