Kambodžský kráľ sa cíti v SR ako doma

Nielen Českú republiku, ale aj Slovensko považuje za svoj druhý domov kambodžský kráľ Norodom Sihamoni. Monarcha, ktorý v bývalom Československu prežil viac ako desať rokov svojho života, sa na Slovensku stretol s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Obaja vyhlásili, že veria v budúcnosť dobrých vzťahov medzi oboma krajinami.

"Je to pre mňa výnimočná udalosť. Pociťujem veľkú radosť, že som tu ako zástupca mojej krajiny, ale ešte väčšiu radosť mám ako človek, ktorý sa vracia do krajiny, ktorá dlhší čas bola a zostala jeho druhým domovom," povedal novinárom perfektnou češtinou kambodžský kráľ. "Som veľmi vďačný a hlboko dojatý," vyhlásil ešte. Podobné slová, rovnako výbornou češtinou, adresoval kambodžský kráľ českým novinárom počas návštevy v Prahe. Práve z Česka Norodom Sihamoni pricestoval v nedeľu na Slovensko. Slovenčinu však monarcha počas svojho príhovoru novinárom nepoužil.

"Hovorili sme s Jeho Veličenstvom o spolupráci aj v oblasti ekonómie, obchodu, no najviac sme hovorili o spolupráci v oblasti umenia, vedy, kultúry," povedal Gašparovič. Okrem toho hlavy štátov diskutovali aj o prípadnom rozšírení možnosti štúdia pre vysokoškolákov z Kambodže. "Myslím si, že v tomto je základ a do určitej miery aj pokračovanie, kedy v rámci Československa študenti ich krajiny u nás boli," vyhlásil slovenský prezident. Kráľ väčšinu pobytu v Československu prežil v Prahe, kde v roku 1975 ukončil štúdium na Akadémii múzických umení. Viackrát však pritom údajne navštívil aj Slovensko. Svoju lásku k umeniu kambodžský kráľ preukázal aj programom, ktorý ho ešte na Slovensku čaká. Plánuje totiž navštíviť dve predstavenia Slovenského národného divadla.

Okrem toho kráľa čaká aj stretnutie s premiérom Robertom Ficom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom a tiež návšteva bratislavského podniku na výrobu áut Volkswagen Slovakia. Zo Slovenska kráľ odcestuje vo štvrtok. Podľa Gašparoviča chcel tiež kambodžský kráľ ukázať na Slovensku umenie typické pre svoju krajinu, preto mu slovenský prezident ponúkol možnosť vystúpenia kambodžských umelcov na niektorom zo slovenských folklórnych festivalov.

Kambodžský kráľ sa údajne plánuje ešte na Slovensku vrátiť a chce navštíviť tie miesta, ktoré počas tejto návštevy Slovenska nestihne.

ČTK

obsah | Slovenská republika