Potraty Rusko nestiahol, napätie v koalícii rastie

Predsedníctvo Aliancie nového občana jednomyseľne odporučilo poslancom za ANO, aby z rokovania parlamentu nestiahli návrh novely o umelom prerušení tehotenstva a hlasovali za jej prijatie.

Súčasne väčšinou hlasov schválilo uznesenie, že o zmene tohto názoru bude predsedníctvo rokovať len v prípade písomného záväzku od SDKÚ, SMK a KDH. Koaliční partneri by mali garantovať podporu takej legislatívnej normy, ktorá umožní zachovať súčasný právny stav, kedy je možné vykonať interrupciu do 12. týždňa a do 24. týždňa v prípade vážneho genetického poškodenia plodu. Takáto norma by mala prijatá do 10 dní od zverejnenia rozhodnutia Ústavného súdu SR.

"V prípade, že takéto písomné záväzky nedostaneme, nebudeme sa už k tejto téme na svojom zasadnutí vracať," povedal predseda ANO Pavol Rusko.

ANO sa podľa neho pri presadzovaní návrhu novely nespojila so žiadnou opozičnou stranou a neporušila ani koaličnú zmluvu. Opozícia sa k návrhu len pripojila, dodal. Domnieva sa, že návrh interrupčnej novely podporí Smer, väčšina klubu HZDS a v prípade KNP to môže byť "pol na pol".

Písomný zväzok považuje za cestu, ako môže ANO počkať na rozhodnutie Ústavného súdu SR. "Ak oni tvrdia, že potrebujú poznať stanovisko ÚS SR, aby sa presne rozhodli, je to možné. Zároveň to nesmie byť cesta, ako sa do programového vyhlásenia vlády prepašuje zníženie rozsahu alebo zákaz interrupcií," zdôraznil Rusko. Zároveň odmietol špekulovať, ako sa zachová v prípade, keď koaličné strany vyzvú ANO na odchod z vládnej koalície. Prípadný odchod KDH z koalície komentoval slovami: "Myslím si, že neodídu." Pripustil však, že sa môže mýliť. O následnej reakcii ANO nechcel hovoriť, pretože ide o citlivú tému.

Predkladateľka návrhu Eva Černá informovala o priebehu petičnej akcie za návrh ANO, kedy sa za desať dní podarilo zozbierať vyše 72 tisíc podpisov.

KDH: Je to vážne porušenie koaličnej dohody

Za vážne porušenie koaličnej dohody považuje KDH schválenie návrhu novely zákona o umelom prerušení tehotenstva od Aliancie nového občana (ANO) pomocou opozície. Uviedol to predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik.

Zdôraznil, že tri štvrtiny koalície sa zhodujú v tom, že schválenie novely pomocou opozičných hlasov by bolo porušením dohody. "Ak by k tomu došlo, nebude môcť zrejme súčasná koalícia pokračovať v rovnakom zložení," doplnil. KDH pritom nevidí dôvod, prečo by ono nemalo zostať v koalícii, keďže koaličnú dohodu porušuje ANO. "Žiadna zodpovedná strana nemôže prijať bianko záväzok k niečomu, proti čomu v súčasnosti je," doplnil v súvislosti s požiadavkou ANO, aby koaliční partneri KDH, SDKÚ a SMK písomne garantovali podporu legislatívnej normy, ktorá umožní zachovať súčasný právny stav. Teraz je možné vykonať interrupciu do 12. týždňa a do 24. týždňa v prípade vážneho genetického poškodenia plodu. Túto normu chcú prijať do 10 dní od zverejnenia rozhodnutia Ústavného súdu SR.

SMK návrh ANO nepodporí

Strana maďarskej koalície (SMK) má výhrady voči spôsobu, akým sa Aliancia nového občana (ANO) usiluje presadiť novelu tzv. interrupčného zákona v parlamente. Ak budú liberáli trvať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu na hlasovaní o svojom návrhu, SMK ho nepodporí.

V reakcii na dnešné rozhodnutie predsedníctva ANO, ktoré odporučilo svojim poslancom, aby novelu z rokovania parlamentu nestiahli, to povedal predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. O vývoji vzťahov v koalícii v prípade, že by návrh ANO získal dostatočnú podporu najmä od opozície, Bárdos nechcel hovoriť. Zdôraznil však, že existuje dohoda medzi koaličnými partnermi, podľa ktorej by sa mali o podobných dôležitých rozhodnutiach vzájomne včas informovať. O záveroch z dnešného predsedníctva aliancie sa však podľa vlastných slov dozvedel iba z médií.

Podľa Bárdosa nie je momentálne nevyhnutné riešiť legislatívu o umelom prerušení tehotenstva. V súlade s dohodou koaličných partnerov z minulého týždňa si myslí, že zákonodarcovia by mali počkať na verdikt Ústavného súdu a celý problém riešiť až potom.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika