Kukan: Zahraničná politika je úspešná, SR sa stala aktérom európskej politiky

Polčas funkčného obdobia súčasnej vlády v oblasti zahraničnej politiky hodnotí šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan ako úspešný. Spolu s naplnením priorít, ktorým bol vstup krajiny do Európskej únie a NATO, sa podľa neho jednoznačne zvýšil aj význam slovenskej diplomacie vo svete.

"Základným medzníkom je, že slovenská zahraničná politika alebo Slovenská republika dnes nie je už iba sekundárnym hráčom pri tvorbe európskej politiky. Vlastnou prácou sa dnes dostala do situácie, keď je sama aktérom tejto politiky," uviedol Kukan pri bilancovaní uplynulého dvojročného obdobia. Členstvo v EÚ a NATO je pritom podľa neho len začiatkom ďalšej etapy pre presadenie sa Slovenska a využitie možností na prosperitu a bezpečnosť krajiny.

Slovenská diplomacia podľa Kukana za predchádzajúce dva roky dozrela, zbavila sa niektorých komplexov, ako aj silnej väzby na vnútornú politiku. "Dnes už nemusíme prezentovať každú zahraničnú návštevu ako dôkaz toho, že nás vo svete akceptujú," uviedol.

Za hlavné súčasné témy ministerstva zahraničných vecí označil Kukan agendu Európskej únie a z nej ratifikáciu európskej ústavnej zmluvy a otázku začatia prístupových rokovaní s Tureckom. Dôležitou je aj príprava na post nestáleho člena v Bezpečnostnej rade OSN na roky 2006-2007 a na budúcoročné slovenské predsedníctvo v Stredoeurópskej iniciatíve. Aktuálnym pre slovenskú diplomaciu je podľa Kukana aj oblasť Balkánu, Ukrajina, ktorú koncom mesiaca čakajú prezidentské voľby, a Bielorusko, kritizované za nedemokratický priebeh uplynulých parlamentných volieb a referenda o možnosti ďalšieho pôsobenia prezidenta Alexandra Lukašenka.

SME

obsah | Slovenská republika