Kysuce potrebujú pomoc

Otvorený list starostov Horných Kysúc, v ktorom žiadajú predsedu vlády Mikuláša Dzurindu o pomoc pri odstraňovaní kalamity na Kysuciach, zatiaľ do kancelárie premiéra doručený nebol.

"Keď ho dostaneme, budeme sa ním zaoberať," uviedol pre hovorca predsedu vlády Martin Maruška. Ako podotkol, list od starostov, ktorí poslali premiérovi pri prvej kalamite, bol doručený 14. decembra a 21. decembra ho postúpili na priame vybavenie ministerstvu vnútra, do kompetencie ktorého patrí riešenie takýchto problémov.

Kancelária premiéra o tom informovala aj zástupcov Turzovky a príslušných obcí, ktoré sa na predsedu vlády obrátili. "Zatiaľ sme od ministerstva neobdržali informáciu, akým spôsobom sa bude v tejto problematike postupovať," dodal Maruška.

Starostovia Horných Kysúc v otvorenom liste konštatujú, že zlyhal systém CO a zabezpečovania údržby. Ako uviedol primátor Turzovky Miroslav Rejda, na Kysuciach stále sneží, prognózy sú zlé, dochádzajú financie a hrozí, že obce nebudú mať z čoho platiť za odstraňovanie kalamity. Mimoriadny stav trvá od 29. decembra. Osady sú neprístupné pre dopravu, chýbajú mechanizmy. Zaznamenali tiež výpadky elektrického prúdu.

SITA

obsah | Slovenská republika