V Leopoldove spomínali Česi aj Slováci

Slovenská a po nej aj česká hymna zaznela v sobotu pod múrmi leopoldovskej väznice počas pietnej spomienky na ľudí nespravodlivo väznených komunistickým režimom.

V tejto väznici s hrubými múrmi okrem desaťtisícov Slovákov totiž väznili aj mnohých Čechov. Medzi nimi napríklad básnikov Jana Zahradníčka, Jozefa Kostohryza a dodnes žijúceho Zděnka Rotrekla z Brna. Aj ich pamiatku si prišli uctiť zástupcovia českej Konfederácie politických väzňov.

Leopoldov bol pôvodne renesančnou protitureckou pevnosťou, ktorá počas napoleonských vojen slúžila ako skladisko. V revolučnom roku 1848 obsadili pevnosť cisárske vojská a pri jej múre popravili slovenských dobrovoľníkov Viliama Šuleka a Karola Holubyho. O šesť rokov neskôr ju prebudovali na štátnu väznicu a túto úlohu plní dodnes.

Pamätníci tvrdia, že ešte pred rokom 1950 to bola väznica na tú dobu humánna. V cele mohli visieť napríklad obrazy svätcov, ale tiež Štefánika, nechýbali kríže.

Keď prišiel nový "ľudovodemokratický" väzenský náčelník, údajne vyhlásil, že nová doba má nových svätých a zakázal akékoľvek náboženské prejavy. Napriek tomu tam tajne slúžili omše uväznení biskupi a kňazi. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý sa na spomienke zúčastnil, je presvedčený, že štátna moc prispeje k zmierneniu krívd, ktoré sa stali. "Verím, že časy plné nezákonnosti sa z vôle už nebudú opakovať," povedal. Okrem Lipšica sa na nej zúčastnil aj minister vnútra Vladimír Palko a šéf tajnej služby Ladislav Pittner a ďalších približne 200 bývalých politických väzňov.

Pamätnú tabuľu pri Západnej bráne leopoldovskej väznice odhalil Lipšicov predchodca Ján Čarnogurský v auguste 1999. Má pripomínať, že v tejto väznici bolo v rokoch 1948 - 1989 väznených približne 70-tisíc politických väzňov.

SME

obsah | Slovenská republika