Za dva mesiace 8 levíčat

Neuveriteľné! Toľko levích bábätok dokopy v jednom šapite ešte nebolo! V cirkuse Humberto majú najnovšie až 8 malých levíčat. Kuriózne je na tom to, že levie bábätká sa narodili na Slovensku.

Mláďatá sa narodili na púti cirkusu po Slovensku. Prvé dve samičky prišli na svet pred dvomi mesiacmi. Traja samci sa narodili pred týždňom v Seredi a ďalšie tri samičky v Galante pred šiestimi dňami. "Bude to rarita v Európe. Žiadna záhrada ani cirkus si nedovolí uživiť také stádo. Všade chovajú maximálne dva či tri levy," povedal majiteľ a riaditeľ cirkusu Bohumil Navrátil (71), ktorý vychoval už takmer päťdesiat levov. V šapite tak majú najnovšie dokopy 22 levov, z toho 14 dospelých.

Dvojmesačné levíčatá sa celý deň hrajú a už robia svoje prvé skoky. Na obed pijú mlieko, ale pochutnajú si aj na kúskoch kuracích pŕs. Týždňové a šesťdňové bábätká sú zatiaľ stále pri mamičkách a pospávajú. Ako povedal ošetrovateľ levov Bohumil Navrátil mladší, levíčatá treba cvičiť už od piatich mesiacov. Divákom sa prvýkrát predstavia na budúci rok vo februári. Cirkus Humberto momentálne hosťuje v Senci, a prvé vystúpenie bude mať túto stredu. Na budúci týždeň sa sťahuje do Bratislavy, kde bude do 6. novembra.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika