Minister Liška podal demisiu

Minister obrany Juraj Liška sa rozhodol abdikovať zo svojej funkcie. Na tlačovej besede to oznámil novinárov spolu s premiérom Mikulášom Dzurindom. Ten jeho abdikáciu prijal. Zároveň mu úprimne poďakoval za vedenie rezortu a vyjadril, že s jeho prácou bol veľmi spokojný a je mu vďačný.

Rozhodnutie ministra obrany Juraja Lišku abdikovať nie je podľa jeho slov politickým rozhodnutím, "je to rozhodnutie srdca". Ako Liška povedal v piatok na tlačovej besede, na ktorej svoju rezignáciu oznámil, "bez ohľadu na to, či je polroka alebo tri roky pred voľbami, najdôležitejšie je zostať človekom. Ja som sa rozhodol odísť, lebo to tak cítim," vyhlásil Liška.

Rozhodnutie odstúpiť v ňom vrelo už niekoľko dní a správny čas podľa neho nastal po dôstojnej rozlúčke so 42 vojakmi, ktorí neprežili minulotýždňové letecké nešťastie na slovensko-maďarských hraniciach. Za túto tragédia sa však necíti byť vinný a keď sa ho jeden z novinárov opýtal, či to nie je predvolebné gesto, rozplakal sa.

Premiér Mikuláš Dzurinda sa rozhodol Liškovu demisiu prijať. Liškovi sa poďakoval za to, ako riadil rezort. Podľa Dzurindu ho viedol zodpovedne a dobre. Ocenil najmä to, že sa mu podarilo dovŕšiť profesionalizáciu armády. Dzurinda ešte nevedel odpovedať na otázku, kto bude Liškovým nástupcom, resp. ktorý člen kabinetu dočasne prevezme riadenie rezortu obrany.

Liškovu demisiu už prijal aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Podľa viacerých je ministrova demisia gestom spolupatričnosti s občanmi a hlavne gestom pre príbuzných pozostalých vojakov.

MIKLASOVÁ

obsah | Slovenská republika