Poslední šéf StB dostal podmínku

Zdlouhavá kauza posledního šéfa StB Alojze Lorence nekončí. Bratislavský vojenský soud ho sice potrestal 15 měsíci vězení podmíněně za zneužití pravomoci veřejného činitele. Lorenc i prokurátor se ale na místě odvolali. Případ se tak opět vrací k vyššímu vojenskému soudu v Trenčíně.

Slovenský nejvyšší soud případ v březnu vrátil bratislavskému soudu. Vyhověl tak stížnosti hlavního vojenského prokurátora, kterému se nelíbilo rozhodnutí tohoto soudu a Vyššího vojenského soudu v Trenčíně, kteří se shodli, že Lorencův trest je promlčen. Lorenc byl už před osmi lety odsouzen ke čtyřletému vězení za zneužívání pravomocí veřejného činitele při preventivním zatýkání disidentů.

O tom, že Lorenc nepůjde do vězení, rozhodl Vojenský soud v Bratislavě loni v prosinci při neveřejném jednání. Lorenc tehdy podle televize Prima odmítl rozsudek komentovat, jeho právní zástupce Eduard Veterník rozhodnutí soudu označil za správné. "Přivítali bychom i nový proces, ve kterém bychom předložili důkazy, které by vedly k osvobození mého klienta od obžaloby," uvedl Veterník. Odpovědnost za promlčení výkonu trestu podle něj mají české a slovenské orgány, které měly v roce 1994 po nabytí účinnosti novely trestního řádu nařídit výkon Lorencova trestu. Místo toho však bylo z iniciativy českého ministerstva spravedlnosti na Slovensku zahájeno nové trestní stíhání.

Promlčecí lhůta pro vykonání trestu je pět let

Soudce Jiří Bernát, který v září 1994 vydal na Lorence mezinárodní zatykač, se domnívá, že pětiletá promlčecí lhůta se přerušuje, pokud byly učiněny kroky pro výkon trestu. "A já je tehdy učinil, když jsem vydal na Lorence zatykač a nařídil výkon trestu," řekl loni v říjnu deníku Právo. Bernát odvolal zatykač až v roce 1996, takže by odsouzenému měla běžet promlčecí lhůta ještě v roce 2001.

iDNES

obsah | Slovenská republika