Hokejový Loto Cup zostal doma

Výluka v NHL zahrala do kariet reprezentačnému trénerovi hokejistov Slovenska Františkovi Hossovi, na turnaji Loto Cup v Piešťanoch mal k dispozícii aj desať hráčov zo zámorských klubov.

V najsilnejšej zostave v šesťročnej histórii podujatia dosiahlo domáce mužstvo najpresvedčivejšie prvenstvo - vyhralo už piaty raz, ale prvý raz bez straty bodu. Po vlaňajšku, keď si trofej "požičali" Kanaďania, tak víťazný pohár znova zostal doma.

Blesk na korčuliach Marián Hossa prišiel na turnaj zo švédskej Mory, aby so spoluhráčmi pred Vianocami pripravil radosť našim hokejovým fanúšikom. Čo sľúbil, aj splnil. Slovensko vybojovalo v štyroch zápasoch za päť dní samé víťazstvá - v príprave v Trenčíne s Kanadou 4:2 a potom na Loto Cupe so Švajčiarskom 3:1, s Rakúskom 5:1 a znova s Kanadou 4:2. Naši hokejisti hrali s veľkou chuťou, v domácom prostredí si ako-tak napravili pošramotenú povesť zo Svetového pohára v úvode sezóny. Aj keď konkurencia bola na prvom vrchole roka neporovnateľne kvalitnejšia. Hráči majú teraz za čo nakupovať vianočné darčeky - víťazný tím si rozdelil prémiu 25 000 švajčiarskych frankov (asi 645 000 korún).

Tréner František Hossa si pochvaľoval, že v porovnaní s novembrovým Nemeckým pohárom v Hannoveri (3. miesto) jeho zverenci zlepšili hernú disciplínu, hru v obrane - v troch zápasoch turnaja dostali len štyri góly. V útoku sa presadili strelci z NHL, dali desať z dvanástich gólov. Sobotňajší záverečný zápas s Kanadou bol pravým vrcholom, atmosférou v zaplnenom zimnom štadióne pripomínal vydarenú základnú časť tohtoročných majstrovstiev sveta v Ostrave.

Po nahustenom programe si hokejisti v predvianočnom čase na chvíľu odfúknu, ale koncom týždňa sa znova rozbehnú za svojimi povinnosťami. Trojica z Mory IK Rastislav Pavlikovský a bratia Hossovci sa rozrastie o Košičana Ladislava Nagya, ktorý sa na zvyšok sezóny upísal nováčikovi švédskej ligy.

ONDREJ GAJDOŠ

obsah | Slovenská republika