Čaplovič: Maďari dostanú menej

Zhruba polmiliónová maďarská menšina na Slovensku dostane v budúcnosti od štátu menej peňazí. Vyplynulo to z vyhlásenia vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča. Vláda však chce zároveň zvýšiť podporu pre ostatných jedenásť na Slovensku oficiálne registrovaných menšín, najmä však pre Rómov.

Čaplovič tvrdí, že maďarská menšina dostávala napríklad 99,9 percenta prostriedkov z výnosov z lotérií a hazardných hier. Vlani pritom spoločnosť Tipos prevádzkujúca hry a stávky odviedla do štátneho rozpočtu asi 700 miliónov korún.

"Nejde o to, že dostane menej, ale tu sa diali také veci ..., že peniaze, ktoré boli vyčlenené z lotérií a hazardných hier, tak z 99,9 percenta išli na maďarskú národnostnú menšinu. Ja sa pýtam, prečo nedostávali aj iné menšiny, vrátane tej najmenšej?" povedal Čaplovič.

V uplynulom období zastával post vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny zástupca Strany maďarskej koalície Pál Csáky. Ten Čaplovičove tvrdenia odmietol a vyhlásil, že maďarská menšina dostala minulý rok z rozpočtu prostredníctvom ministerstva kultúry a Úradu vlády spolu 180 miliónov korún. Peniaze z Tiposu podľa neho boli súčasťou balíka rozpočtových príjmov a nedá sa preto povedať, na aký konkrétny účel boli použité.

Peniaze pre menšiny podľa Csákyho navyše rozdeľovali špeciálne komisie zástupcov menšín a vláda do toho nezasahovala. "Bol zabehnutý systém a ak by do toho chcel pán Čaplovič násilne vstúpiť, bolo by to nešťastné a hrozilo by to konfliktom," doplnil podpredseda SMK.

Čaplovič tvrdí, že chce vo financovaní národnostných menšín dosiahnuť vyváženosť. Zároveň však vyhlásil, že v budúcnosti bude vláda výraznejšie podporovať najmä projekty orientované na rómsku národnostnú menšinu. "Nielenže ich chceme integrovať, ale chceme výraznejšie podporiť ich národnú identitu, lebo to im chýba. Preto sa hlásia k Slovákom a k Maďarom. My tu máme okolo 350- až 400-tisíc Rómov, avšak len 87-tisíc sa hlási k rómskej národnosti," poznamenal Čaplovič.

Vicepremiér vyzval aj médiá, aby prinášali z prostredia Rómov aj pozitívne informácie, ktoré by pomohli zmeniť prístup majority k tejto menšine. Podľa prieskumu, ktorý si vláda nechala urobiť agentúrou Competence Research Institute, totiž tri štvrtiny zo 4216 príspevkov publikovaných za uplynulých tridsať mesiacov v médiách informovalo o Rómoch skôr v negatívnom svetle, čo podľa odborníkov viedlo k ďalšiemu prehlbovaniu stereotypov a predsudkov majoritného obyvateľstva voči Rómom.

ČTK

obsah | Slovenská republika