700 policajtov rozbíjalo bratislavské podsvetie

Asi 700 policajtov z celého Slovenska včera rozbilo ekonomické zázemie bratislavského podsvetia. Vyšetrovateľ z Banskej Bystrice obvinil 35 ľudí, 26 zadržal a navrhuje pre nich väzbu. Ďalší dvaja sú v zahraničí a po ostatných je vyhlásené pátranie.

Medzi zadržanými sú aj dve pracovníčky bratislavského daňového úradu a dvaja členovia súkromnej bezpečnostnej služby zo spoločnosti Baret security. Tejto a možno aj ďalším SBS polícia zrejme odoberie licenciu. Informoval o tom minister vnútra Vladimír Palko a prvý policajný viceprezident Jaroslav Spišiak na včerajšej mimoriadnej tlačovej besede.

V Baret security, odkiaľ zadržali radových zamestnancov firmy, ktorí mali ľudí zastrašovať, včera poobede nikto nezdvíhal telefón. Na adrese jedného z konateľov Jána Dada sa ozvala žena. Povedala, že pán Dado je ešte v práci alebo športuje. Podľa našich informácií sa venuje bojovému umeniu, špeciálne karate, v ktorom je veľmi dobrý. Skupina je obvinená z rôznych ekonomických zločinov a vydierania. Polícia získala o jej činnosti najmä listinné dôkazy.

Ani jeden z poškodených nevypovedal. Minister Palko vyzýva občanov, aby sa proti mafii nebáli svedčiť: "Keby boli ľudia ochotní teraz vypovedať, mohli by sme organizovanému zločinu zasadiť ešte silnejšiu ranu." Polícia urobila 59 domových prehliadok, našla účtovníctvo firiem, 15 legálnych aj nelegálnych zbraní, náboje, rozbušky, zlato, diamanty, perly, niekoľko miliónov korún, falošné doklady, drogy a aj falošné pečiatky štátnych orgánov, napríklad daňového úradu. Škoda je zatiaľ vyčíslená asi na 30 miliónov korún. Obvinení sú predovšetkým podnikatelia, ktorí celú činnosť organizovali. Ich podriadení sú teraz podľa Spišiaka v chaose.

"Firmy medzi sebou fiktívne obchodovali, účtovali si dodávky neexistujúcich tovarov a podvádzali daňové úrady, ktoré im vyplácali odpočet z DPH," povedal Palko. Podľa Spišiaka obchodovali najmä s autami a posilňovacími zariadeniami. Podnikatelia aj zastrašovali firmy, ktorým niečo dlhovali. Palko povedal, že celá skupina môže byť obvinená ešte zo závažnejších trestných činov, ale nechcel ich spresniť.

(mož), SME

obsah | Slovenská republika