Vzostup a pád Jozefa Majského

Novoročným želaním Jozefa Majského bolo "zanechať po sebe svojim deťom niečo, za čo sa nebudú musieť hanbiť". Povedal to v decembri 2001 týždenníku Život. Neuplynul rok a je jasné, že tento sen sa mu nepodarí dosnívať.

Sudca Ján Poprocký vo štvrtok rozhodol, že veľkopodnikateľ zostane vo väzbe. V dôsledku podozrenia zo založenia zločineckej skupiny a z podvodu tam môže byť päť rokov, v prípade odsúdenia mu hrozí dvanásťročné väzenie. Majského advokát Milan Ružbársky priznal, že jeho klient je "na tom zdravotne veľmi zle". Takýto dojem vyvolával podnikateľ možno vedome už roky. Napriek tomu mal istý čas veľmi blízko nielen k zaujímavým obchodom, ale aj k ľuďom, čo riadili tento štát. Vladimír Mečiar sa s ním stretol aj pred voľbami a skonštatoval, že mal z Majského zdravotného stavu veľmi zlý dojem. "Že ak sa nebude v dohľadnom čase šetriť, čaká ho smutný koniec." A médiám expremiér povedal: "Jeho životopis poznám dlho, celý jeho vývoj po dnešok. Uisťujem vás, že by som s ním do žiadneho finančného vzťahu nešiel."

S Mečiarom sa Majský "udobril" začiatkom roka 2001. Tak to aspoň hovoril pred známymi. Keď ich vzťahy ochladli, podporoval ľavicu - SDĽ a SOP, ale aj Rudolfa Schustera. Podnikateľ o svojich politických kontaktoch hovoril rád a veľa. Tí ľudia mu spočiatku vždy zdvíhali telefón, vždy si našli naňho čas, ale vždy sa ho po čase začali strániť. Išlo o rozdielne dôvody a Majský o nich zväčša nehovoril. Zvyčajne len rozprával historku, prečo sa kedysi rozišiel s Mečiarom. Údajne za tým stála žena. "Na jednej zo zahraničných ciest, kde som bol s Mečiarom, nás nachytal s Annou Nagyovou v izbe," takto hovorieval o dôvode nedorozumenia s expremiérom podnikateľ. Tvrdil, že Mečiar údajne zúril, niekedy hovoril, že sa tam ktosi rozháňal aj pištoľou. Väčšinou však Majský ukončoval historku dvojzmyselne - iné hovoril, inak sa tváril. Že sa vlastne nič nestalo, že s Nagyovou nič nemal. A potuteľne sa usmieval. Fenomén femme fatale sa koniec koncov tiahne celým podnikateľovým životom. Na jeho pozadí možno vytvoriť obraz kontroverznej postavy Jozefa Majského.

Hovorí sa, že podnikateľ Majský prezradí aj to, čo nevie. O údajnom ovládnutí Fruniho firiem hovoril všade. To, že má sedemročného syna, tretieho v poradí, zistil len denník SME. Volá sa Juraj, priezvisko má po otcoviŽena hrala v Majského živote vždy jednu z takzvaných hlavných vedľajších úloh. Väčšinou sa orientoval na blondínky. Ľudia, čo ho poznali roky, to odôvodňovali prostredím, v ktorom vyrastal a chvíľu žil. Jozef Majský sa narodil s menom Jozef Marhuľa a priezvisko si zmenil až v čase, keď začal podnikať. Bolo to ešte za socializmu. Počas zmeny svojho života, za štúdií, sa Majský rozviedol prvý raz. Pred menom má dva tituly a absolvoval tri vysoké školy. O prvej manželke konkrétne nikdy nehovorí, nikto ju s ním nikdy nevidel, nebýva v Bratislave. Ide zrejme o ženu, ktorá žila v jeho susedstve. Po výraznej zmene majetkových pomerov sa rozviedol druhýkrát. Jeho druhá manželka je približne v jeho veku, je zubárkou s vlastnou ambulanciou v rodinnom dome v bratislavskej Dúbravke. S nimi má Majský synov Jozefa, Erika a dcéru Evu.

Tretiu vážnu známosť mal síce roky, ale nikdy sa s ňou nezosobášil. Ide o vysokú atraktívnu blondínu, ktorej väčšina ľudí nevie odhadnúť vek. "Môže mať tridsať, štyridsať, ale aj päťdesiat rokov." Vyzerá výborne a veľmi sa o seba stará. "Jazdí na tmavom, zelenom alebo modrom mercedese, má vždy bezchybný mejkap, účes, oblečenie a množstvo zlatých reťazí a náramkov." O Adrianu T. sa Majský totiž rozhodol starať aj po rozchode. Najmä preto, že s ňou má sedemročného syna!

Prečo tajil tretieho Majského?

Jozef Majský nikdy nezverejnil, že má troch synov. Vždy hovoril len o svojich troch deťoch - dvoch synoch a jednej dcére. Podľa informácií denníka SME tak robil na želanie matky Adriany. Sedemročný Jurko pritom nosí rovnaké priezvisko ako otec a do Základnej školy na Hlbokej ceste ho bol koncom minulého školského roku prihlásiť osobne Jozef Majský. "Nakoniec sem nenastúpil. Našli si školu, kde sa vyučuje nielen nemecký, ale aj anglický jazyk," povedali nám učiteľky. Pani Adriana sa so SME odmietla zhovárať.

"Nemám čo k situácii Jozefa Majského povedať," povedala nám. "Nemám to ako vnímať a k tejto téme sa vôbec nebudem vyjadrovať. Myslela som si, že chcete so mnou niečo z pracovnej stránky." Matka tretieho syna Jozefa Majského je lekárkou a vedie dermatokozmetický salón, pracujúci s najmodernejšou laserovou a medicínskou technikou. Bol prvý svojho druhu na Slovensku a je veľmi vychytený, so zaujímavou klientelou i odborníkmi. Podobný je aj životný štandard lekárky a jej syna Juraja Majského. Ten chodil do minulého roku do vyhľadávanej bratislavskej škôlky na Timravinej ulici, spolu napríklad s Mjartanovým alebo Šulíkovým synom. Rovnako ako do školy ho tam často vodila jeho vychovávateľka.

Diana - mladá a opäť blondína

S Adrianou T. sa Jozef Majský údajne zoznámil na jednej z recepcií futbalistov. Predtým vraj chodila s jedným z nich. Podnikateľ údajne v spoločnosti rozprával, že spolu začali žiť už v deň zoznámenia: "Povedal som jej, že ju o polnoci počkám pred vchodom v aute. Prišla." Ich niekoľkoročný vzťah ukončila až jeho nová známosť Diana Dubovská. Bývalú modelku, letušku a neskôr malú podnikateľku stretol na jednej zo svojich zahraničných ciest, v lietadle. Keď začala podnikať, vyhľadala ho v súvislosti s biznisom a kvôli novým kontaktom.

Majský sa v tom čase veľmi zmenil. Zmenil účes, začal dbať o svoje oblečenie a najmä výber topánok. Stal sa vyhľadávanou celebritou večierkov a vedel, že s Dubovskou po boku sa stáva ešte zaujímavejším. Ona sa ešte vtedy držala v jeho ústraní a každému dávala najavo, že najväčšou hviezdou je podnikateľ. V tom čase jej neprekážalo ani jeho impulzívne správanie, ani slovník náruživého poľovníka divej a exotickej zveriny. Keď sa pre médiá vyjadril, že jeho "najväčšou trofejou je Diana", Diana mlčala. Keď ju postavil pred fotografa v pozadí so svojím obrazom, stála tam a usmievala sa. Keď ju posadil na baldachýnovú posteľ, jej tvár vyžarovala milotu s nádychom rumenca. Preto bol Majský svojím novým výberom čoraz nadšenejší. Natoľko, že sa rozhodol porušiť vlastný sľub a súhlasil s ďalšou svadbou. Ich svedkami boli vicepremiérka Mária Kadlečíková a riaditeľ Rádia Twist Andy Hryc.

Happy end sa nekoná

Sny o novom živote Dubovskej a Majského nevyšli. Nežijú spolu od majstrovstiev sveta v hokeji, keď šiel Majský na finálový zápas do švédskeho Göteborgu s mladučkou asistentkou. Už niekoľko mesiacov predtým sa známym sťažoval, že mu "Diana prerástla cez hlavu". Jej ambicióznosť, snaha byť v popredí, mu začala liezť na nervy. Keď sa poslankyňa odsťahovala do malého bytu v Bratislave, musela mu vrátiť nielen auto, ale aj mobilný telefón. Keď sme jej v tom čase volali, zdvíhal ho Jozef Majský. Redaktorke Plus 7 dní potom povedal: "Aspoň mám prehľad, kto jej telefonuje. Vidím, koľko tisíc hovorov má úplne zbytočných. Vyvolávajú jej všelijaké babky, sponzori a redaktori." Na otázku, či ich manželstvo neprežíva krízu, vtedy reagoval: "Ja neprežívam krízu." A to, či neplánujú dieťa, Dubovskej manžel zhodnotil: "Čo ja viem? To je na jej rozhodnutí. To je, ako keď stretnem kamaráta a hovorím mu, nech pozdravuje svoju ženu a moje deti." A rozosmial sa.

Happy end Jozefa Majského sa nekonal ani v osobnom, ani v profesionálnom živote. Dubovská ho síce pred týždňom v pondelok odviezla na rakúske hranice, ktoré chcel krátko po vydaní zatykača na svoju osobu prekročiť, ale dnes hovorí o rozvode. Po skúsenostiach s jej poslaneckými sľubmi nik nemohol počítať s tým, že bude naďalej dodržiavať sľub manželstva. Je však zaujímavé, že rozvod sa stal Dubovskej témou až po zverejnení Majského problémov so zákonom.

DAŠA MATEJČÍKOVÁ, SME

obsah | Slovenská republika