Vyšetrovanie kauzy H. Malinovej zastavili

Nitrianska okresná prokuratúra zamietla sťažnosť študentky Hedvigy Malinovej proti zastaveniu vyšetrovania prípadu jej údajného prepadnutia s národnostným motívom. Prokuratúra tak potvrdila skoršie rozhodnutie polície, podľa ktorej si Malinová útok aj zranenia vymyslela. Informoval o tom hovorca prokuratúry Jaroslav Maček.

"Okresný prokurátor v Nitre zamietol sťažnosť poškodenej H. Malinovej, pretože nie je dôvodná," uviedol bez ďalších podrobností Maček. Rozhodnutie prokuratúry je konečné a nie je možné ho napadnúť. Malinová tvrdila, že ju 25. augusta v Nitre zbili a okradli dvaja holohlaví mladí muži preto, že hovorila na ulici po maďarsky. Podľa polície si naopak Malinová prepadnutie i zranenia vymyslela.

Zatiaľ nie je jasné, aký bude ďalší postup v prípade. Je možné, že študentka bude stíhaná za krivú výpoveď.

Prípad dostal politický rozmer, keď sa premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák postavili na stranu policajtov, zatiaľ čo opozičná Strana maďarskej koalície závery vyšetrovania spochybňovala. Údajné prepadnutie malo veľký ohlas aj v susednom Maďarsku. Maďarskí politici tvrdili, že na Slovensku pribudli prejavy extrémizmu aj pre účasť Slovenskej národnej strany (SNS) vo vláde. Tá je obviňovaná z nacionalizmu.

Kvôli vytvoreniu vlády so SNS, ktorej šéf Ján Slota v minulosti občas nešetril slovnými výpadmi proti Maďarom a Rómom, pozastavila minulý týždeň Strana európskych socialistov členstvo Smeru na desať mesiacov. Právnemu zástupcovi Hedvigy Malinovej Romanovi Kvasnicovi zatiaľ nedoručili rozhodnutie okresného prokurátora v Nitre o dnešnom zamietnutí sťažnosti jeho mandantky. Preto sa k nemu nateraz nechce vyjadrovať. "Najskôr musíme dokument preštudovať, až následne sa rozhodneme, aké ďalšie kroky podnikneme," povedal. Advokát predpokladá, že vyjadrenie prokuratúry bude mať v rukách do konca tohto týždňa, najneskôr v pondelok 23. októbra.

(ebe), ČTK, TASR

obsah | Slovenská republika