Začali stíhať Malinovú pre krivú výpoveď

Polícia vo štvrtok začala trestné stíhanie v prípade študentky Hedvigy Malinovej, ktorá si podľa vyšetrovateľov vymyslela národnostne motivovaný útok. Študentku maďarskej národnosti priamo neobvinili, polícia vedie stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Informoval o tom krajský policajný hovorca Miloš Fábry.

Nitriansky policajný vyšetrovateľ bude podľa Fábryho zbierať dôkazy, ktoré určia mieru zavinenia konkrétnymi osobami. V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest jeden až päť rokov za mrežami. "Trestné stíhanie sa začalo na základe trestného oznámenia občana. Zatiaľ nie je možné povedať, kedy bude vyšetrovanie ukončené," povedal Fábry.

Malinová vypovedala ako svedkyňa v prípade lúpežného prepadnutia z konca augusta v Nitre. Tvrdila, že dvaja neznámi útočníci ju vtedy napadli za to, že hovorila na ulici po maďarsky. Podľa polície si Malinová prepadnutie i zranenia vymyslela.

Rozhodnutie polície potvrdila aj nitrianska okresná prokuratúra, ktorá v októbri zamietla sťažnosť študentky proti zastaveniu vyšetrovania jej údajného prepadnutia s národnostným motívom. Trestné oznámenie na študentku podal začiatkom novembra na krajskú prokuratúru v Nitre neznámy Bratislavčan.

Prípad údajného napadnutia študentky maďarskej národnosti vyostril aj vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Maďarskí politici tvrdili, že na Slovensku pribudli prejavy extrémizmu aj pre účasť Slovenskej národnej strany (SNS) vo vláde.

ČTK

obsah | Slovenská republika