Zvyšky bratislavského mamuta sú už v múzeu

Záchranné práce na náleze fosílnych zvyškov mamuta, ktoré objavili 2. októbra tohto roku pri Zoologickej záhrade v Bratislave, sa skončili. Objav 20 000 rokov starých mamutích klov dočasne zastavil stavebné práce na cestnom tuneli diaľnice Patrónka - Mlynská dolina. Dnes sú už zvyšky pravekého obra v rukách odborníkov z Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea.

Kly spevnené sadrovým obalom priviezli do múzea vo štvrtok, informovala Eva Nelišerová z Prírodovedného múzea. Okrem dvoch úlomkov klov, veľkých približne 80 centimetrov, našli v ich okolí osem zubov fosílneho koňa, pravdepodobne súčasníka mamuta a niekoľko bližšie neurčených fragmentov kostí.

Podľa Anny Durišovej z oddelenia paleontológie Prírodovedného múzea, bude konzervácia zvyškov klov veľmi zdĺhavá. "Kly sú vo veľmi zlom stave a bez ich spevnenia sadrovým obalom by hrozilo, že sa rozpadnú," konštatovala. Odborníci múzea ich preto budú spevňovať týždne a možno aj mesiace, a až potom ich celé vyberú zo sadrovej schránky. Mamutie kly zostanú v zbierkach Slovenského národného múzea , ktoré už obsahujú viaceré zvyšky pravekých živočíchov. V porovnaní s mamutími klami, je v nich oveľa viac nálezov zubov týchto obrov praveku. Tie majú vďaka pevnosti skloviny oveľa väčšiu šancu na lepšie zachovanie.

Minulotýždňový nález kla mamuta nie je na území Bratislavy prvý. Časti klov sa našli aj na Zlatých pieskoch, pri Štrkoveckom jazere, blízko Mudroňovej ulice. Pred pár rokmi - počas stavby mosta Lafranconi objavili pri Botanickej záhrade, v porovnaním s najnovším nálezom, ešte lepšie zachované úlomky klov. Unikátnym a zároveň najkrajším mamutím exponátom vystaveným v Slovenskom národnom múzeu je kompletný mamutí kel zo Senca. Každý úlomok má však pre paleontológov veľkú dokumentačnú hodnotu, dodala Ďurišová.

Na záchrane klov nájdených v náplavoch riečky Vydrica pracovalo Prírodovedné múzeum s Archeologickým múzeom Slovenského národného múzea, Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied a Katedrou geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika