Markízu nominovali na regionálnu Emmy

Relácia televízie Markíza je nominovaná na cenu Emmy Award Regional.

Špeciálna spravodajská relácia Summit Bush - Putin, ktorú odvysielali 25. februára 2005 počas návštevy prezidentov Busha a Putina v Bratislave, postúpila medzi štyri nominované v kategórii Breaking news čiže mimoriadne správy.

Slovenská televízna stanica sa na "shortliste" objavila po prvýkrát v 35-ročnej histórii odovzdávania ceny. "Sme mimoriadne hrdí, že príspevok našej televízie sa dostal do takejto prestížnej súťaže. Je to ocenenie, o ktorom snívajú všetky televízne stanice," povedala pre SME vedúca PR Markízy Ivana Semjanová.

Ceny udeľuje Medzinárodná akadémia televízneho umenia a vedy v New Yorku, ktorej členmi je 70 krajín a viac ako 350 spoločností. Spolu s Markízou boli nominované japonská stanica NHK s príspevkom o zemetrasení a dve britské stanice - ITN a APTN, ktoré do súťaže prihlásili správy o tragédii v Beslanskej škole.

Víťazi budú vyhlásení 19. septembra 2005 v New Yorku, na ceremoniáli by sa mali zúčastniť prinajmenšom autori relácie - Viera Rusková, Zlatica Puškárová a Daniel Krajcer, ktorý bude mať v ten deň narodeniny.

Krajcer si myslí, že porotcov zaujal predovšetkým spôsob spracovania, pretože sa zamerali aj na veci, ktoré priamo nesúviseli s politickými posolstvami oboch štátnikov. "Som rád, že celá redakcia dokázala, že vie mimoriadne udalosti spracovať mimoriadnym spôsobom."

Zlatica Puškárová si myslí, že porotcovia ocenili predovšetkým kombináciu živých vstupov, interview, zostrihov, ale aj netradičné jingle. "Myslím si, že ich zaujalo, že aj bývalá postkoministická krajina vie prísť s profesionálnym príspevkom robeným invenčným spôsobom." Relácia bola ladená nielen seriózne, ale mala aj trochu odľahčené postrehy. "Je to šialený, až neuveriteľný pocit," hovorí.

Nominovaná relácia pritiahla v tom čase pozornosť viac ako milióna divákov. V konkurencii dvoch hlavných spravodajských relácií dosiahla 25. februára o 19.20 sledovanosť 23 percent s 52-percentným podielom na trhu, čím sa v tomto vysielacom čase stala najsledovanejšou.

Z našich filmov získal cenu Emmy v kategórii dokumentárnych filmov dokument režiséra Mateja Mináča Nicholas Winton - Sila ľudskosti o deťoch zachránených pred transportom do koncentračných táborov. Na filme sa podieľali aj Slovenská a Česká televízia.

(zu)

obsah | Slovenská republika