Zomrel historik, diplomat a spisovateľ Jozef August Mikuš

Vo veku 96 rokov vo štvrtok vo svojom rodisku v Krivej na Orave zomrel zakladajúci člen Svetového kongresu Slovákov, profesor Jozef August Mikuš.

Právnik, diplomat, historik, politológ, vysokoškolský profesor a spisovateľ dlhodobo žil v USA, kde bol členom Slovenskej ligy v Amerike. Bol tiež nositeľom Pribinovho kríža I. triedy. Pohreb zosnulého bude v nedeľu 22. mája o 14:00 v Krivej na Orave.

Narodil sa 3. júla 1909. Vyštudoval právo v Bratislave. V roku 1939 pôsobil ako tajomník Vyslanectva Slovenskej republiky v Ríme, potom bol chargé d'affaires v Madride. V marci 1944 ho z tejto funkcie odvolali a vymenovali za šéfa protokolu ministerstva zahraničia. Po skončení 2. svetovej vojny pracoval v službách Slovenskej národnej rady. V rokoch 1945 až 1948 ho tri razy uväznili a keď ho prišla polícia zatknúť po štvrtý raz, za dramatických okolností utiekol cez Budapešť a Viedeň do Paríža. Tam pôsobil ako novinár a napísal i publikoval okrem iného dielo o slovenskej otázke La Slovaquie dans le dramme de l'Europe (Slovensko v dráme Európy). V decembri 1951 odišiel s manželkou a dcérou do USA.

Mikuš sa neskôr stal profesorom európskych dejín a medzinárodných vzťahov na Saint John's University v Queens (New York) a na Georgian Court College v Lakewood (New Jersey). Vydal 16 kníh, z toho osem o dejinách Slovenska. Jeho posledná kniha vyšla pričinením Slovenského ústavu v Ríme vo vydavateľstve Slovenskej akadémie vied v Bratislave pod názvom Slovakia - A Political and Constitutional History with Documents (Politické a ústavné dejiny Slovenska s dokumentmi).

SME

obsah | Slovenská republika