Ministrom obrany bude Fedor

Mikuláš Dzurinda si za nového ministra obrany vybral svojho straníckeho žiaka. Juraja Lišku by mal v kresle ministra obrany vystriedať jeho len 32-ročný štátny tajomník Martin Fedor. Za nového člena svojho kabinetu ho včera navrhol premiér Mikuláš Dzurinda a orgány SDKÚ ho jednohlasne schválili.

Martin Fedor začal svoju kariéru v SDKÚ v lete 1998, keď sprevádzal Dzurindu na bicykli počas predvolebnej kampane. V strane šéfoval mládežníckej organizácii a neskôr mal na starosti stranícku zahraničnú politiku. Na ministerstvo obrany prišiel v júni 2003, keď na poste štátneho tajomníka nahradil Rastislava Káčera, ktorý odišiel za veľvyslanca do Washingtonu.

Návrh na vymenovanie Fedora za ministra považujú koaliční partneri za logický. "Je to jeden zo spomínaných kandidátov. Je vecou SDKÚ, koho navrhne," povedal Pavol Minárik (KDH). "Nie je problémový," dodal na Fedorovu adresu. Gyula Bárdos (SMK) ho tiež označil za očakávanú nomináciu. Ako s ministrom by s ním Bárdos nemal problém. "Ako štátny tajomník vykonával svoju funkciu dobre a podľa mojich informácií je dobrým odborníkom," konštatoval Bárdos.

Fedor by bol dobrým ministrom aj podľa predsedu branno-bezpečnostného výboru parlamentu Roberta Kaliňáka (Smer). "Pracovali sme s ním, poznám jeho názory, myslím, že ministerstvo obrany bude fungovať," uviedol Kaliňák.

Nového ministra by mal dnes do funkcie vymenovať prezident Ivan Gašparovič. "Hneď ako dá premiér návrh na vymenovanie nového ministra, prezident tak urobí," odkázal Gašparovičov hovorca Marek Trubač. Podľa neho je prezident ochotný vymenovať toho, koho Dzurinda navrhne. Kým však nový minister nebude, dovtedy prezident Lišku neodvolá.

Liška odstúpil osem dní po tragickej havárii vojenského dopravného lietadla, pri ktorej zahynulo 42 vojakov. Ako uviedol, zodpovednosť necíti.... Počas svojho pôsobenia v kresle minister čelili viacerým kauzám, musel vysvetľovať neprehľadné tendre či prevody nehnuteľností. Dzurinda vyhlásil, že bol s Liškom ako ministrom spokojný, s jeho odchodom z vlády však súhlasil.

Výmena ministra obrany pritom nemusí byť v Dzurindovej vláde posledná. Premiér cez víkend povedal, že mal vážny rozhovor s ministrom zdravotníctva Rudolfom Zajacom. Je pripravený zasiahnuť aj v prípade, ak šéf rezortu kultúry František Tóth nenájde spoločnú reč s umelcami, ktorí žiadali jeho demisiu. Zajaca aj Tótha nominovala do funkcií ANO, po jej odchode do opozície ich podporovala Lintnerova skupina poslancov. Ľubomír Lintner uviedol, že premiér s ním na tému možnej výmeny členov vlády už rokoval. "Hovorili sme spolu, ubezpečil ma, že o pozícii ministrov a o možnej zmene ma bude vopred informovať," konštatoval Lintner. Podľa Litnera minister kultúry celkom nezvládol komunikáciu s umelcami a Zajac by zrejme mal viac objasniť okolnosti tendra na záchranky.

Analytik Pavel Haulík si myslí, že k zmene vo vláde môže pred voľbami dôjsť. "Je celkom reálne, že Dzurinda niekoho vymení," poznamenal. Podľa neho si SDKÚ takto zlepšuje predvolebné preferencie. "Má priestor najmä na získanie liberálnych voličov," myslí si Haulík. Preto podľa neho Dzurinda uvažuje najmä o postoch, ktoré pôvodne obsadila ANO. "SDKÚ už naštartovala predvolebnú kampaň," zdôraznil.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika