Kultúra má dostávať peniaze podľa návštevnosti

Štátnu podporu pre kultúrne inštitúcie chce ministerstvo kultúry podmieniť počtom návštevníkov, ktorých prilákajú. Včera predstavilo aj nový systém sledovania návštevnosti, ktorý je spolu s informáciami o kultúrnych podujatiach na jeho internetovej stránke.

Softvér na tento účel stál zatiaľ 250-tisíc korún, ministerstvo ho objednalo "na základe dobrých skúseností" priamo od firmy aSc.

Ministerstvo bude vyhodnocovať, "čo bolo najlepšie, čo sa osvedčilo, v ktorý deň". Minister František Tóth hovorí, že nechce nahrádzať programové oddelenia, len efektívne rozdeľovať štátne peniaze. Zdôraznil, že pri hodnotení chcú postupovať citlivo, aby kvantita neprevalcovala kvalitu. "Na druhej strane, ani stále teoretizovanie o kvalite nemôže ospravedlniť nezáujem divákov," hovorí. V školstve sa podľa Tótha normatívne financovanie osvedčilo. Riaditeľka Novej scény Wanda Hrycová hovorí, že je zarážajúce, že sa k reforme prerozdeľovania dotácií a celej kultúry dostávame až dnes. Nový model by podľa nej mal zohľadňovať žánrovú rozmanitosť kultúrnych inštitúcií aj možnosti regiónov. Návrh má podľa nej však zatiaľ priveľa otáznikov. Nerieši napríklad, ako sa budú vykazovať spoločné projekty viacerých kultúrnych inštitúcií.

"Počet divákov môže byť len jedným z kritérií, hlavným by mala byť širokospektrálna dramaturgia, ako aj renomé divadla v medzinárodnom kontexte," hovorí Marián Chudovský, šéf Opery SND. Podľa neho je našou povinnosťou venovať sa aj súčasnej tvorbe, menšinovým oblastiam.

Riaditeľ Slovenského národného múzea Peter Maráky by privítal, aby podobné motivačné kritériá boli dané aj na inú činnosť - ako vedecký výskum, reštaurovanie pamiatok či pre novú tvorbu. Návštevnosť často závisí o reklamy, ktorú si menšie organizácie nemôžu dovoliť, Maráky sa preto prihovára za individuálne posúdenie každej organizácie.

Riaditeľka umeleckých zbierok Slovenskej národnej galérie Alexandra Homoľová zdôrazňuje, že návštevnosť vo "fondových" inštitúciách nemôže byť jediným kritériom financovania. "Je v našom záujme podporovať návštevnosť, musíme však robiť aj množstvo iných činností, ktoré s našimi výstavami priamo nesúvisia." Pripomenula, že základné príspevky nie sú dnes také, aby mohli pokryť ich základnú prevádzku.

TASR

obsah | Slovenská republika