Vláda SR odvolala šéfa NBÚ

Vláda dnes odvolala riaditeľa Národného bezpečnostného úradu Jána Mojžiša. Potvrdil to minister výstavby a regionálneho rozvoja László Gyurovszky. Za odvolanie podľa neho hlasovali ministri SDKÚ a ANO. Ministri za SMK svoj postoj nezmenili a hlasovania sa zdržali. Premiér nové dôkazy na Mojžišovo odvolanie členom kabinetu nepredložil a meno kandidáta na nového riaditeľa na vláde neodznelo.

Ministri sa však dohodli, že nový riaditeľ vzíde z konsenzuálnej dohody.

Návrh na Mojžišovo odvolanie predložil premiér Mikuláš Dzurinda už po druhýkrát. Odôvodnil to podľa predkladacej správy tým, že Ján Mojžiš svojou činnosťou stratil jeho dôveru. Premiér odvolaním Mojžiša chce zabezpečiť, aby bol Národný bezpečnostný úrad spoľahlivejší, bezpečnejší a pracoval výhradne v súlade so zákonmi a záujmami Slovenskej republiky.

Po prvýkrát - 10. septembra, premiérov návrh neprešiel. Za Mojžišovo odvolanie hlasovalo len sedem ministrov. Hlasovania sa vtedy zdržal dnes už exminister obrany Ivan Šimko, ktorého ešte v ten večer predsedníctvo SDKÚ na návrh premiéra navrhlo odvolať z funkcie. Prezident premiérovmu návrhu vyhovel 24. septembra.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika